Designtrends anno 2018

Trends binnen webdesign veranderen even snel als in de modebranche. Net als persoonlijke stijl is unieke online zichtbaarheid het summum. Wat nu cool is, is volgend jaar gedateerd. Of gekopieerd. Dat heeft niet enkel te maken met smaak, de drang naar (digitale) authenticiteit en het tempo waarmee designs gedeeld worden met de wereld. Techniek speelt een belangrijke rol in de transitie van het hedendaagse webdesign en de trends op dit gebied.

Maakt design plaats voor techniek?

Dat niet, maar de vorm van een design verandert. De snelheid waarmee techniek ontwikkelt maakt het mogelijk dat websites gelaagd zijn. Elke website met een beetje beleving bevat micro animaties en creatieve interacties met de gebruiker. Dit heeft invloed op het design. De rol van de traditionele designer verschuift steeds meer naar interaction designer. Het huidige webdesign vraagt om verder te kijken dan een mooi plaatje.

Just married: UI & UX

Daar zijn ze. De termen die een beetje digitaal bureau kan dromen: UI en UX. De afgelopen 3 jaar zijn deze 2 disciplines dichter naar elkaar gegroeid. Waar UI en een sterk visueel design vroeger volstonden gaat deze nu hand in hand met UX of wel: de user experience. De UI designer denkt in lay-outs de UX designer in scenario’s. De esthetiek van het “bij de tijd” design moet vandaag de dag ook functioneel voor de gebruiker zijn.

Ps. Als je trouwens meer wilt weten over UX? Eerder schreven we een artikel over UX design en haar basisregels.

Goed. Na bovenstaand betoog is het geen verrassing dat technische ontwikkelingen terugkomen binnen designtrends. Niet binnen alle trends: verrassen (of shockeren) met te gekke, out of the box creaties blijft onderdeel van het designspel. Welke vonden wij noemenswaardig? Design collega Robin zette 5 designtrends op een rij waarvan hij denkt dat ze het meeste invloed gaan hebben op webdesigns.

1. UI interaction centered design en micro interactions

En nu in makkelijke taal: Interactie waar de gebruiker op zit te wachten. De tijd van statische websites is voorbij. De mogelijkheid tot gelaagdheid maakt dat elke trendy website bol staat van interactie. Een goede designer zorgt dat elke interactie met de gebruiker weloverwogen is. Een mooi voorbeeld van UI interaction centered design is de website van Yelvy.

https://yelvy.com

Website Yelvy – Dutchgiraffe | Digital Creatives

2. Modulair design

Het huidige design is clean en effectief. Veel witruimte domineert en losse modules (de modulaire omgeving) communiceren met elkaar waardoor synergie ontstaat. Een voorbeeld van het bij elkaar brengen van onderlinge modules is het effect van de parallax. De website van Varagon maakt bijvoorbeeld sterk gebruik van losse elementen die onderlinge interactie hebben.

https://varagon.com

Website Vargon – Dutchgiraffe | Digital Creatives

3. Typografie is key

De 3e designtrend is duidelijk: gebruik typografie als onderdeel van het beeldverhaal. Fonts worden esthetisch toegepast. Expressieve, geometrische lettertypes zijn onderdeel van een trendy design en zijn uitermate geschikt voor css animaties. Een leuk voorbeeld van een website die met typografie geflirt heeft is de website van Super16.

http://super16.dk

Banner Super16 – Dutchgiraffe | Digital Creatives

4. Duo tone & bright colors

Deze trend schreeuwt: Alles kan, als het maar opvalt. Voorloper op deze trend was de Spotify “Year of Music” campagne. Met schreeuwen in felle kleuren daagt de designer met duo tones & bright colors uit om op te vallen. Vloeken mag en shockeren met eighties patronen kan gewoon. De website van Miew geeft een goed beeld van het gebruik van deze trend.

https://www.miew.pt

Graphic design trends 2018 – Dutchgiraffe | Digital Creatives

5. Animaties.

Overkoepelend en afsluitend aan de vorige trends. De gif is terug van weg geweest en wordt veelvuldig gebruikt, dankzij Social Media als gratis marketingmachine. Animaties komen terug in illustraties, interfaces, gif’s, video’s, webdesign en cinema graphics. De website van Maria Callas vonden wij op animatie gebied inspirerend.

http://www.maria-callas.com/en/life

Website Callas – Dutchgiraffe | Digital Creatives

Conclusie? Alles is in motion binnen de huidige webdesigns.

De belangrijkste speerpunten van designs (&trends) zijn: beweging, unieke stijlelementen en relevante interacties samenbrengen in éen digitaal verhaal. Techniek maakt het mogelijk om alles in beweging te brengen. Niets ligt stil. Designers ontwerpen geen platte lay-outs, maar visuele scenario’s. Alles is onderdeel van een groter geheel, waardoor het verhaal gerichter verteld kan worden. En dat vinden wij, als digitale verhalenvertellers, het tofste om te doen.

Wil je weten hoe wij jouw digitale verhaal zouden vertellen? Neem dan contact op met een van onze collega’s.