Digital Media Strategies 2017

Met City Jet naar de city's jet set bij de Digital Media Strategies 2017. Wow!! De Digital Media Strategies is de meest toonaangevende bijeenkomst voor de Europese media sector. Het is de belangrijkste conferentie op het snijvlak van redactionele en commerciële vergezichten. Hier wordt de toekomst van nieuws, entertainment en niche media bepaald. Maar... Is dat wel echt zo? Een kleine greep uit de presentaties van oa. FT.com, Google, NRC en DowJones.

Cait O’Riordan van de Financial Times lijkt het begrepen te hebben

Tijdens een interessant interview vertelt ze over het ontwikkelproces van de ft.com. En dat ze pas vorig jaar een mobiele site hebben ontwikkeld. Dat is laat. Veel te laat eigenlijk. Maar zo gaat het wel. De grote organisaties hebben moeite met het versnellen van hun ontwikkelingen. Er moet worden gewerkt met ingewikkelde pay-walls (die van de ft.com blijkt één van de ingewikkeldste te zijn), niemand weet wat bezoekers online exact uitspoken en er wordt veel tijd verspijkerd aan projecten die top-down worden opgestart zonder enige vorm van data en dus zonder noemenswaardig resultaat. En het duurde soms ook nog eens jaren voordat het afgerond was.

Data, data en nog eens data…

In 2016 is ze aangetreden bij de Financial Times en zijn ze gestart met het sturen op data. Op grote en intensieve schaal. Wekelijkse user testing. Top down projecten vanuit de directie zijn niet meer relevant; meten en bijsturen op basis van de resulaten is enorm toegenomen. Een mooi voorbeeld is het A/B testen op site snelheid. 3 Versies die allemaal 1 seconden sneller zijn dan de ander. De resultaten zijn verbluffend. Iedere seconde sneller is meetbaar op revenue-basis. Plat gezegd. Snellere site = meer opbrengsten. Logisch wel.

google daydream vr gglasses

Virtual of Augmented Reality?

Greg Ivanov, Business Developer bij Google deelt zijn visie over VR en hoe Google hier naar kijkt. Zijn vergelijking qua waar VR staat is gelijk aan de tijd dat Google.com nog ‘beta’ in de titel had staan. Ver terug dus. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. En met de introductie van Daydream in 2016 zijn ze al weer een flinke stap verder na het versturen van 10 miljoen cardbox VR brillen. Maar wat maakt VR goede VR? Het moet empathie, educatie en entertainment bevatten. En hiermee lijken ze aan te sturen op een zeer praktisch gebruik van VR. Op de vraag of er al partijen zijn die VR daadwerkelijk hebben omgezet in een model wat omzet genereert, heeft hij geen antwoord. Daar is het nog te vroeg voor.

NRC schrapt haar proefabonnement… Weg is het!

Wanneer Xavier van Leeuwe van de NRC het podium beklimt is er even een sessie met Nederlandse nuchterheid. Maar zijn verhaal is niet minder interessant. Als Director Marketing and Data begeeft hij zich op het gebied van abonnementen en de psychologie van de abonnee. Wanneer gaat iemand weg. Hoe gaan ze weg. Wanneer is iemand blij en hoe krijg je dat abonnees langer blijven. De uitkomst klinkt hier heel eenvoudig. Maar dat is het zeker niet. Uiteindelijk gaat het om het belang van het luisteren naar je klanten. Wat beweegt ze. En wat moet je doen om ze een andere kant op te laten bewegen. Wist je dat ze mensen van de NRC bij mensen langs laten gaan? Gewoon aan de keukentafel? Even het net ophalen waar mensen mee bezig zijn en wat voor wensen ze hebben? Gaaf! Dat is wat je noemt begaan zijn met je klanten. Luisteren en er ook daadwerkelijk iets mee doen. Abonnementje iemand? Moet je wel direct afnemen. Een proefabonnement is er dus niet meer bij :-).

Leuke anekdote: Cait (die van de Financial Times) vraagt me tijdens een kop koffie of we in Nederland echt nog kranten op straat verkopen :-). Helaas wel Cait… Het is niet anders! Maar ook online! Ook daar.

Reuters

En on the fly geven we nog even antwoord op wat vragen voor Reuters. Weliswaar alleen voor intern gebruik, maar toch. Een antwoord hebben we. Vragen nu trouwens ook. Was ze een stagiair? Hoe zit het eigenlijk met gebruiksrechten van het gemaakte beeld. Moeten we daar niet iets voor ondertekenen of zo??

visie-dg-voor-reuters