Met de Dutch Digital Day naar de andere kant van technologie.

Als creatief bureau laten we ons graag verrassen met originele ideeën en nieuwe gedachtestromen uit de branche. Het jaarlijks georganiseerde evenement Dutch Digital Day (DDD) is hier de ultieme plek voor. Dit innovatieve evenement maakt bewust dat de technologie van de toekomst grote impact heeft op de economie, de maatschappij en de manier waarop we leven. Collega's Madelein, Martijn, Sarah en Maike dompelden zich onder in de wereld en ideeën van de 'nieuwe denkers'. Benieuwd waarom ze urenlang hebben nagepraat? Product- en marketingmanager Maike neemt je mee in haar ervaring met de Dutch Digital Day.

Meet me on the other side

“Wie wil er mee naar de Dutch Digital Day?”. Dat leek me iets voor mij, want: altijd in voor inspiratie. Het eerste onderzoek op de website van de DDD schrok even af: een van de sprekers had een antenne in zijn hoofd laten monteren. Na zijn verhaal en de verrassende gedachten van andere sprekers ging ik bruisend naar huis. Drie dagen later had ik nog steeds gespreksstof over dit gave evenement.

Meet me on the other side was het thema van de 4e editie van de DDD (Dutch Digital Day). Eén keer per jaar schitteren, delen en juichen digital-lovers tijdens dit evenement nieuwe innovaties toe. De hele industrie krijgt hun jaarlijkse injectie met next-level inspiratie. Talenten en masterminds verzamelen zich voor interactieve sessies, keynote sprekers, uitvoeringen, proefprojecten, verbijsterende cases, morele en ethische discussies en innovatie in wording. Niet geweest? Ik vertel je waarom je volgend jaar moet gaan.

Digitaal toegestuurde emoties daadwerkelijk voelen

Digitalisering groeit, beangstigend sneller dan je denkt. Op dit moment is digitaal een ‘tool’, maar op korte termijn brengen we digitaal emoties over. Niet door ze te beschrijven maar door emoties die ons digitaal toegestuurd zijn daadwerkelijk te voelen. We zijn geëvalueerd tot de maatschappij die we nu zijn, maar de volgende evolutie van de mens is digitaal. Stel je eens voor dat je je eigen lichaamstemperatuur kunt reguleren? Of dat iedereen standaard nachtvisie heeft? Hoeveel elektriciteit en gas is er dan nog nodig?

“Een man die een antenne in zijn hoofd liet plaatsen om ondanks zijn kleurenblindheid toch kleuren te kunnen ervaren”.

Beeld je in dat je je eigen gevoel van tijd kunt beïnvloeden. Een experiment waar Neil Harbisson op dit moment mee bezig is. Harbisson’s hypothese is dat de transmenselijkheid (of cyborg zijn) de volgende stap is in onze menselijke evolutie. In het kader van ‘practice what you preach’: deze man liet een antenne in zijn hoofd plaatsen om ondanks zijn kleurenblindheid toch kleuren te kunnen ervaren. Hij wil, met behulp van de technologie, realiseren dat hij momenten nog intenser kan beleven. Hij liet ons achter met de volgende gedachte: “menselijk zijn is maar tijdelijk.”

Een one-way ticket naar Mars

Mijn volgende “hoe dan?!” moment werd gevoed door spreker Arno Wielders. Voor de niet ruimte nerds zoals ik: wist je dat in 2031 de eerste mensen op planeet Mars worden gedropt? Ja, gedropt, want: het is een one-way ticket vertelt Arno Wielders, Co-Founder & Chief Technical Officer van dit project, Mars One.

“Leuk om dat bij Bol.com te doen, maar een one-way ticket naar Mars voelt nét anders”

Waarom je dat wil? Nou, vertelt Wielders, omdat je een “Columbus” bent die wil meewerken aan het schrijven van geschiedenis. Met alle risico’s van dien. Je bent een pionier die wil ‘MacGyveren’. Ik denk terug aan Daniël Ropers, voormalig CEO van Bol.com. Die tegen zijn nieuwe medewerkers zei: “wij bij bol.com zijn aan het MacGyveren”. Leuk om dat bij Bol.com te doen, maar een one-way ticket naar Mars voelt nét even anders. Dit zijn mensen die vrijwillig vijf jaar leven in een afgesloten compound, met drie andere uitverkorenen. Net zolang totdat er 150 man samen een sustainable leven op Mars kunnen creëren. Eigen regels en wetten maken zonder controle van moeder Aarde. De Adam en Eva van de nieuwe generatie mensheid die kinderen voortbrengen die planeet Aarde nooit gekend hebben. Ik kan alleen maar respect hebben voor deze ontdekkingsgeesten.

Ik begin overtuigd te raken dat ik met mijn achtergrond in marketing juist bij dit event moet zijn. De digitale wereld is niet meer los te zien van de rest. En als hier dé nieuwe trends besproken worden, dan zijn het trends waar je als marketeer van moet weten. Ik ben benieuwd wat mijn collega Madelein, digital designer, de meest interessante sprekers vond.

Neil Harbinsonn op de Dutch Digital Day met Dutch Giraffe
Vera de Pont op de Dutch Digital Day met Dutch Giraffe

Gepersonaliseerde mode: de eerste stap naar reductie van massa consumptie?

Madelein is net als ik getriggerd door een aantal opvallende sprekers. Zij werd geboeid door ontwerpster Vera de Pont met haar verhaal ‘Body Forward: making nothing by designing everything’. Hierin legt zij uit hoe zij efficiënte functionaliteiten van het menselijke lichaam gebruikt als inspiratie voor het ontwerpen van mode. Ze heeft een uiterst sustainable doel voor mode in het leven van de consument. Haar toekomstbeeld? Een “modern maker movement” waarbij tech en mode hand in hand gaan. De Pont gebruikt haar bèta/data achtergrond om kleding en schoenen te ontwerpen die perfect passen bij een lichaamsbouw en behoeften van een individu. Het uitgangspunt is om mode te personaliseren, waardoor elke kledingstuk een substantiële waarde krijgt in het leven van de consument. Wellicht de eerste stap naar het reduceren van massa consumptie? Gepersonaliseerde mode resulteert in minder waste van de industrie waardoor textielafval aanzienlijk wordt gereduceerd.

Van straatbende baas naar inspiratieve influencer

De presentatie van Antonio Fernandez boeiden zowel Madelein als mij. Fernandez is een man die door The New York Times omschreven werd als: “a man of vision or a man of Violence?”. Fernandez deelde tijdens de DDD zijn real life voorbeeld van een opvallende rebranding en community building. Let op, deze verwacht je niet.

‘Een oude straatbende baas in de line-up zetten van een evenement met werelddenkers en knappe koppen is op zijn zachts gezegd opvallend én origineel’.

Met een aantal simpele regels slaagde Fernandez erin om zijn New York street gang ‘The Latin Kings’ om te toveren naar de community-based power movement ‘The Latin Kings & Queens’. Zijn belangrijkste regels om een sterk merk op te bouwen?

Regel 1: delegeer
Regel 2: bouw aan een community
Regel 3: durf om hulp te vragen
Regel 4: woorden zonder daden hebben geen waarde
Regel 5: ben slimmer dan je concurrent

Al zijn de regels niet bijster schokkend, je moet er wel opkomen. Ik geloof er wel in. Daarbij: een oude straatbende baas in de line-up zetten van een evenement met werelddenkers en knappe koppen is op zijn zachts gezegd origineel. Je kan deze baas trouwens volgen via Twitter. Wie durft?

De volgende generatie

Hoe sluit je deze dag af? Met een snack, een koud drankje en vooral veel napraten. Essentieel voor de verwerking. Met complimenten voor de organisatie: Dutch Digital Agencies. Tien sprekers, een bloedwarme dag en geen seconde het idee dat ik liever buiten had willen zijn. We spraken na over hoe de volgende generatie eruit zal zien. Zullen we meer zintuigen ontwikkelen door het gebruik van externe organen? Zou er een nieuwe type mensheid ontstaan op Mars? Hoe zou de wereld er over 10 jaar uitzien? Wat denk jij? Wat een vragen. Ik hoop dat je bent blijven lezen, want ik ben nog steeds niet uitgepraat.