Nieuwe fans voor ElineSpreekt na gebruikerstest

Leestijd: 3,5 minuten

Ik ben Eva, 20 jaar, studeer communicatie en multimedia design en woon in Den Haag. Omdat ik meer wil leren over online design en ben ik sinds februari designstagiaire bij DutchGiraffe. In de afgelopen maand heb ik geholpen bij verschillende projecten waaronder de gebruikerstest van de spraak-app ElineSpreekt. Zelf had ik nog nooit van deze app gehoord. En dat is best jammer. Zeker wanneer je net als ik, in je eigen omgeving mensen hebt die niet goed kunnen praten, wil je deze app echt niet missen.

ElineSpreekt? Een spraak-app? Ik hoor je denken…

Dat had ik dus ook. Inmiddels weet ik dat ElineSpreekt een spraak-app is, die mensen die niet kunnen praten door bijvoorbeeld autisme, ALS of een beroerte, helpt makkelijk te communiceren. Met een unieke functie om vanuit de cloud op verschillende iPads aanpassingen te doen. Bijvoorbeeld door een verzorger, ouder of logopedist. In dit artikel lees je meer over de iPad app en de voordelen.

Juist omdat ik nog nooit met een app gewerkt had, werd ik gevraagd de gebruiksvriendelijkheid te testen. Klinkt misschien raar, maar met mijn “frisse blik” kan ik mij goed inleven in de gebruiker en daardoor de app goed testen. Met mijn feedback kan de app verbeterd worden om deze nóg makkelijker te maken: precies het doel voor deze opdracht.

Eva

“Met mijn “frisse blik” kan ik mij goed inleven in de gebruiker en daardoor de app goed testen.”

Met Heuristic Evaluation

Het testen van de app heb ik gedaan door gebruik te maken van een Heuristic evaluation. Heuristics zijn standaarden waarmee de gebruiksvriendelijkheid van een app gemeten kan worden. Gebruiksvriendelijk wil in dit geval zeggen dat de app de gebruiker in staat stelt om intuïtief, ergonomisch, aantrekkelijk en efficiënt taken uit te voeren of informatie te raadplegen. Je kan het zien als een maatstaaf aan de hand van de volgende vijf E’s:  Effective, Efficient, Engaging, Error tolerant en Easy to learn.

Met het uitvoeren van de heuristic evaluation, heb ik zelf de app ook goed leren kennen. Hierdoor was het makkelijker om de volgende stap te maken; het opstellen van een usability test om de bruikbaarheid van de app te meten, door testpersonen een aantal opdrachten uit te laten voeren.

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Hier kun je de Heuristic evaluation zien en de opzet voor de usability test.

Usability test

De eerste dagen dat ik de app aan het testen was moest ik aan Jesse denken, het neefje van mijn beste vriendin. Jesse kan niet praten. Hij is 29 jaar oud en heeft een verstandelijke beperking. Hierdoor heeft hij moeite met praten. Hij communiceert nu met zijn moeder, verzorgers en iedereen in zijn omgeving door zinnen in te typen in een iPad, wat best lang duurt als je snel wil aangeven dat je nodig moet plassen.

Jesse was zo ontzettend blij dat hij eindelijk een manier had gevonden om zich te uiten.

De usability test ben ik daarom bij hem in De Lutte, een klein dorpje vlakbij Enschede, gaan afnemen. Het is wel even reizen. Vanaf Den Haag gezien vier uur heen en vier uur terug, maar dit was het meer dan waard. Tijdens en na de test waren Jesse en zijn moeder Jessica zó enthousiast. Vooral toen Jesse de app mocht uittesten en vrolijk begon te lachen. Het gemak waarmee hij de app kon gebruiken was voor beide een verademing. Hij was zo ontzettend blij dat hij eindelijk een manier had gevonden om zich te uiten. Jessica riep uit blijdschap: “Dit is baanbrekend, dit is een oplossing voor Jesse”. Zij en Jesse zoeken namelijk al langer naar een makkelijke manier om alledaagse dingen te communiceren zoals “Wat wil je op brood?” “Ik voel mij blij” of “mag ik een ijsje?”

“Voor Jessica kon de app nu al niet stuk. Ze is direct een iPad gaan kopen zodat ze samen met Jesse en zijn verzorgers de app kan gaan gebruiken.”

_MG_7829_Jesse

Na de usability test ging ik met een blij gevoel naar huis omdat ik iemand heb kunnen helpen die daar heel erg blij mee was en waarvoor het leven een stukje makkelijker gemaakt wordt. Voor Jessica kon de app nu al niet stuk. Ze is direct een iPad gaan kopen zodat ze samen met Jesse en zijn verzorgers de app kan gaan gebruiken.

Naast dat de test erg leuk was om af te nemen, was het ook erg nuttig. De testresultaten laten zien dat de app op een aantal punten nog verbeterd kan worden. Zo bleek het verslepen van tegels niet altijd even voorspelbaar te werken, waren niet alle iconen even duidelijk en zijn er voor sommige acties meer handelingen nodig dan je verwacht. Stuk voor stuk punten die ter harte worden genomen bij de doorontwikkeling van de app zodat het de gebruiker nog wat makkelijker gemaakt wordt!

Ondertussen is mijn enthousiasme ook overgeslagen naar mijn moeder die met kinderen werkt in de bibliotheek in Zoetermeer. Mocht zij kinderen tegen komen die moeite hebben met praten zal zij ElineSpreekt zeker aanraden.

Benieuwd naar de ElineSpreekt app?

Ga naar de website en probeer de app 30 dagen gratis!
Naar ElineSpreekt