Focussen moet je gewoon durven.

Rechts bovenin de mail melding (even kijken van wie). Collega heeft een “snelle vraag” (kan wel even). WhatsApp melding in beeld (even spieken naar de voorvertoning). Ok, waar was ik ook alweer?

Focus, of beter gezegd het gebrek daaraan, resulteert in dat gevoel dat je aan het eind van de dag heel druk bent geweest. Met de conclusie dat je to-do lijst even lang is. Zorgt ook voor dat knagende gevoel dat het anders moet of dat het beter kan. Herkenbaar? Vonden wij ook. Wist je dat, volgens onderzoek van professor Gloria Mark, het 23 minuten duurt voordat je na onderbreking van een taak weer gefocust bent? Hoeveel efficiëntie verlies je dan eigenlijk als je elke dag afgeleid wordt van je bedrijfsstrategie? We wilden er meer van weten, want dat focus efficiëntie oplevert geloven we, maar hoe focus je eigenlijk? We vonden het zo boeiend dat we “FOCUSPUNT” als thema kozen voor het evenement waarmee we ons jubileum vieren. We vroegen ook drie ondernemers om hun gedachten te delen. Alvast benieuwd naar de conclusie? Focus moet je gewoon durven. Dat is vast cliché, maar is dat niet vaak zo? Als je het leuk vindt om te weten hoe we tot deze conclusie kwamen lees je dat hieronder. Nu je er toch bent, meteen doen hè? Je weet wel, in het kader te focussen.

“Het duurt 23 minuten voordat je weer gefocust bent na onderbreking van een taak. Hoeveel efficiëntie verlies je dan eigenlijk als je elke dag afgeleid wordt van je bedrijfsstrategie?”.

Terugkijken op 10 jaar DutchGiraffe

Om te weten hoe focus werkt moeten we eerst weten wat het betekent, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Goed om te weten is dat we het onderwerp in dit artikel breed aanvliegen en dat het gekleurd is door eigen ervaringen. Bepaal vooral wat het woord voor jou(w bedrijf) betekent. Maar goed, ik dwaal af, focus dus. Hoe kwamen we hierbij? DutchGiraffe bestaat 10 jaar. We keken terug en stonden stil bij een decennia als online verhalenvertellers. Wat waren de hoogtepunten? Wat vonden we moeilijk? Waar zijn we goed in? Maar ook: waar willen we meer van? Hoe realiseren we dat? Tijdens een sessie met het team kwamen we erachter dat het antwoord op veel van deze vragen terugkomt bij: focus aanbrengen, of reflecteren op het gebrek hieraan. Focus is kiezen. Uitbouwen waar je goed in bent. Soms een punt durven zetten. Al je energie richten op één doel en dit laten dragen door het hele team. Lijkt makkelijk, is best moeilijk. DutchGiraffe’s managing director Tjeerd schreef eerder een artikel waarin hij terugkijkt op 10 jaar DutchGiraffe. Hij vertelt wat keuzes ons opleverden en wat de focus wordt voor de komende jaren.

3 ondernemers die een bijzondere keuze durfden te maken

We waren in onze eigen zoektocht naar focus benieuwd naar ervaringen van ondernemers met een bijzonder verhaal. Dat zijn er veel, dus we kozen er 3 die met name een bijzondere keuze durfden te maken. Dat deden ze alle drie op een andere manier. We spraken een succesvolle advocaat op de Zuidas die toch koos om ‘zichzelf’ te worden. Een creatieve ondernemer die één kans had om zijn schulden terug te verdienen. En een filmmaker die “ja” zei tegen een project, waarvan Barack Obama onder de indruk was. We vroegen de ondernemers, die ook spreker zijn op ons 10 jaar DutchGiraffe evenement, om een eerste reactie te geven op het woord ‘focus’ en hun ervaring hiermee. Ze reageerden als volgt.

Judith Noordzij was advocaat en besloot zichzelf te worden

“Focus. We hebben nergens geleerd wat het precies betekent om te focussen. Behalve dat we op school af en toe toegeworpen krijgen ‘dat je je tijdens de les moet focussen op je schoolwerk.’ In het werkende leven gaan we hiermee verder. We focussen op het ultieme CV. We doen nog een studie en gaan aan het werk. Daar proberen we ons te focussen. Maar op wat? Op groei? Op het bedrijf waar je werkt? Op je privéleven? Of op jezelf? Gek dat focus zo bepaald wordt door externe omstandigheden, vind je niet?”.

judith2

“Bepaal wie je wilt zijn, bepaal wat je wilt doen en bepaal hoe je dat gaat doen. Vertrouw op jezelf en stay focussed”

“Ik had geen focus. Ik probeerde in een plaatje te passen waar ik niet in paste en werd daar doodongelukkig van. Ik was advocaat en was hard aan het werk om te voldoen aan…aan wat eigenlijk? Ik vergat een belangrijke focus: mezelf. Dat resulteerde in een heftige burn-out. Zonder breakdown geen breakthrough en dat gold zeker voor mij. Na een periode van volledige aandacht voor mezelf, probeer ik nu op anderen over te brengen hoe belangrijk die focus op jezelf is. Positieve focus, een belangrijke nuance. Gedurende de afgelopen jaren heb ik een bovenmatige interesse ontwikkeld in het menselijk gedrag, het menselijk lichaam en het menselijk brein. En dan vooral in de wisselwerking tussen deze drie. Om hier elke dag mee bezig te kunnen zijn, ben ik online ondernemer, coach, spreker en schrijver. Mijn belangrijkste tip? Bepaal wie je wilt zijn, bepaal wat je wilt doen en bepaal hoe je dat gaat doen. Vertrouw op jezelf en stay focussed.”

Judith Noordzij is online ondernemer, coach, spreker en schrijver. Ze heeft haar eigen online platform waar ze mensen inspireert zichzelf te worden en te blijven.

Fried-Jan van den Eerenbeemt zei “ja” tegen project X

“Het leven kan raar lopen. Op een dag stond ene Mark voor mijn deur met de vraag of ik de komende 3 maanden tijd had voor een hele bijzondere opdracht: “Creëer voor de Nuclear Summit 2014 een escalerend scenario waarbij wereldleiders na het zien van elk deel met elkaar discussiëren over de tot dan toe ontstane situatie”. 3 maanden lang hebben we intensief samengewerkt met Buitenlandse zaken. Hebben we intern alle energie en beschikbaarheid in dienst gesteld van Project X zoals wij het noemden. Project X werd een groot succes. Mede door de woorden van Obama (Ja, Barack!) in zijn eindspeech waarin hij zei dat hij onder de indruk was van de films: “Dit doet niemand in de VS jullie na”. Een bijzondere ervaring die mede het gewenste resultaat had, doordat we met het hele team kozen om hiervoor te gaan. Om te focussen op enkel deze opdracht.”

“3 maanden lang hebben we intern alle energie en beschikbaarheid in dienst gesteld van Project X”

friedjan_DEF2

“Na dit succes hebben we voor de Wereldgezondheidsorganisatie virussen op de wereld losgelaten. Hebben we aandacht gevraagd voor resistentie van antibiotica, cybercrime, terugkerende jihadstrijders en conflicten opgelost in Noord-Afrika. Veel internationale projecten volgden, wat een energie. We ontdekten wel dat ondernemen in het buitenland lastig is. Tijdsverschil, andere culturen, andere smaken. Allemaal elementen die het ingewikkeld maken. We zagen de markt veranderen: er zijn maar een paar grote summits die – als ze al vallen – veel werk opleveren, maar ook veel vragen. We besloten opnieuw te kiezen, onze focus te verleggen. We wilden de scenario’s die voor een selecte groep toegankelijk waren, voor een grote groep beschikbaar maken. Samen met een partner besloten we een Crisis en Wargaming centrum te openen in Zoetermeer. Hier kunnen bedrijven, instanties, NGO’s ‘oefenen’ met scenario’s die we ontwikkeld hebben of op maat voor hen ontwikkelen. We verleggen de focus van international weer naar nationaal en denken dat we met dit Crisis en Wargaming center weer een bijdrage kunnen leveren aan een betere maatschappij. En gek, dat is eigenlijk altijd onze focus geweest.”

Fried-Jan is eigenaar van Crossmarkpictures, Crossmark VR en CO-Owner Scenarios4Summits. Hij maakt video content met originaliteit, inventiviteit en daadkracht.

René van Geer had één kans om zijn schulden terug te verdienen

“Na twintig jaar keihard werken in creatieve dienstverlening, betekende de crisis van 2008 een abrupt einde voor SPIRID, onze studio voor Industrial Design. Een tekort aan opdrachten, enkele tonnen schuld en beslagleggingen van bank en belastingdienst maakten het werken zwaar. Kerstmis 2008 namen wij een besluit. We zouden opnieuw een succesvol product gaan ontwikkelen. Ditmaal niet voor een klant, maar voor ons eigen label. Het werd een zoektocht naar de ‘ultieme kaarthouder’. In 1995 hadden wij al iets vergelijkbaars doorlopen. In dat jaar vulden wij onze leegloopuren met de ontwikkeling van de Bodycard, een goedkope kunststof pasjeshouder, destijds onze visie op ‘de portemonnee van de toekomst’. In de jaren die volgden, konden wij deze succesvol verkopen. Dit project hield SPIRID op de been, maar een grote doorbraak bleef uit. Productverkoop kwam steevast op de tweede plaats, want designklanten kregen voorrang.

rene

“Zelfs de kleinste designklusjes sloegen wij af, ondanks ons chronische geldgebrek”

“Januari 2009 pakten wij dit anders aan. Zelfs de kleinste designklusjes sloegen wij af, ondanks ons chronische geldgebrek. In oktober van dat jaar volgde de lancering van de Cardprotector van SECRID. We genoten van de werkweken van 80 uur. Er was immers niets leuker dan het bouwen aan een eigen merk. Bij de start stelden wij resoluut dat acht medewerkers in de toekomst het maximum zou zijn. Inmiddels zijn het er honderd. Een geweldig dynamisch team met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. “Had je, achteraf gezien, het roer niet veel eerder willen omgooien?” is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Eigenlijk is het antwoord “ja”, want we hadden dit al eerder geprobeerd. In 1995. Alleen bleef het toen een bijzaak. Met de wijsheid van vandaag besef ik dat we sterker hadden moeten focussen.”

René van Geer is Co-Founder van SECRID. Hij bouwde, samen met zijn vrouw Marianne, een merk met de visie om mensen anders te doen kijken naar de inhoud van hun broekzak.

Wat ik een bijzondere conclusie vond na het lezen van deze verhalen? Alle 3 de ondernemers waren bereid om iets op te geven. Een baan, tijd, geld of een combinatie daarvan.

Durf te kiezen. Zelfs (of juist?) als je diep in de schulden zit

Focus is vanuit een intrinsieke motivatie een bewuste keuze maken. Voor een bedrijfsstrategie, een levensinstelling of voor dat uurtje eerder opstaan in de ochtend. We begrijpen allemaal dat focus leidt tot verhoging van efficiëntie. Bewuste keuzes willen we graag maken, maar we worden afgeleid. We willen anticiperen op trends, op kansen en blijven innoveren. Mag je je dan niet laten afleiden door nieuwe inzichten? Ik denk het wel, zolang nieuwe inzichten maar in dienst staan van jouw focus. Vergeet niet: we láten ons afleiden. Je kan “nee” zeggen. Zelfs (of juist?) als je diep in de schulden zit. Focussen moet je gewoon durven. Collega Geert schreef in zijn artikel over de marketing en technologie trends van 2019 : “als ondernemer wil je vaak direct kansen benutten, maar focus is minstens even belangrijk als anticiperen op kansen”. Wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Ben je benieuwd wat onze focus wordt? We vertellen er binnenkort meer over. Alvast een tipje van de sluier? We gaan mensen en merken helpen om nóg beter hun verhaal te vertellen. Niet verrassend hè? Dat is namelijk al 10 jaar onze focus.