WordPress introduceert Gutenberg uit liefde voor de online schrijver

“De meest ingrijpende innovatie van WordPress ooit”. Slechts een van de geluiden rondom de nieuwe WordPress ontwikkeling Gutenberg. WordPress onderstreept met deze slimme front-end editor, nu nog een plugin, haar missie om de online redacteur een warm hart toe te dragen. Gutenberg is voor diegenen die niet afgeleid willen worden tijdens het schrijven van een sterk, digitaal verhaal. Interessant voor ons, als online verhalenvertellers en vanuit onze missie om online makkelijk te maken. Tijd om ons goed te verdiepen in de voordelen van Gutenberg én die goed te begrijpen. Voor onszelf en voor onze klanten. DutchGiraffe developer Tobias werkt fulltime aan de integratie van Gutenberg in onze magazine software tool WP-Magazines en deelt in dit artikel zijn ervaring.

De gebruikerservaring van WordPress naar het moderne tijdperk

Voor de WordPress (front- of backend) developer die zichzelf niet up-to-date houdt via GitHub of Slack, een snelle update. Gutenberg is een single page app in WordPress en opgebouwd met de nieuwste technieken. Dit resulteert in een toegankelijke visuele editor die in de UX zo efficiënt mogelijk is. Het is een investering van WordPress om de gebruikersbeleving van de back-end naar de moderne tijd te brengen. Dat wil niet zeggen dat de huidige interactie met de gebruiker niet goed is, maar de gebruikersbeleving was op het gebied van JavaScript gebruik terughoudend. De laatste jaren is er een enorme ontwikkeling geweest in JavaScript Frameworks, waar Gutenberg nu dankbaar gebruik van maakt. Een belangrijke winst is dat de performance (vloeiende interacties) een stuk geavanceerder is dan de oude generatie JavaScript frameworks.

Met de komst van JavaScript web frameworks zoals React hebben developers eindelijk een fijn, mentaal model om Javascript applicaties mee op te bouwen. Gutenberg is het eerste grote project van WordPress core developers om de hele gebruikersbeleving onder handen te nemen. En daar worden alle developers, in ieder geval die van ons, blij van. Redacteuren die werken met WordPress, de primaire eindgebruiker van Gutenberg, overigens ook. Wat de belangrijkste ‘wins’ zijn? Die zetten we voor je op een rij.

“We willen niet suggereren dat Gutenberg hetzelfde effect heeft als een 3 uur durende boswandeling, maar Gutenberg begrijpt de online schrijver”.

Het belangrijkste voordeel van Gutenberg? Focus op tekstbeleving

Waarom trekt een succesvolle schrijver zich terug in een boshut als hij tot een sterk plot wil komen? Om dezelfde reden dat een drukbezette contentmarketeer ‘een dagje thuis werkt’. Hij wil geen enkele vorm van afleiding. We willen niet suggereren dat Gutenberg hetzelfde effect heeft als een 3 uur durende boswandeling, maar Gutenberg begrijpt de online schrijver. Voor de back-end gebruiker levert WordPress met Gutenberg een editor die focust op twee zaken: de flow van het schrijven en een optimale UX.

  • De flow van het schrijven. Het belevingsmodel van Gutenberg is in de basis gebouwd voor de online editor. Met zo weinig mogelijk afleiding kan hij zijn digitale verhaal schrijven, bewerken en publiceren. Gebrek aan afleiding is tot in de finesse doorgevoerd. Met slimme toets combinaties kun je snel een stijlelement toevoegen in één simpel framework. Gutenberg geeft de gebruiker ruimte om op te gaan in zijn verhaal, in plaats van het framework waar de content op gebouwd wordt. Hiermee blijft WordPress dicht bij haar missie om voor tekst addicts, bloggers, communicatiespecialisten en overige online verhalenvertellers een optimale gebruikerservaring neer te zetten.
  • Een optimale UX. De huidige WordPress back-end vraagt om een structuuropbouw voordat gestart kan worden met het plaatsen van de content. Gutenberg is al grotendeels modulair opgebouwd, zodat het de schrijfbeleving niet in de weg zit. Een artikel is tijdens het schrijven direct in de editor aan te passen en te zien, zonder eerst een preview op te vragen. Je vraagt je af of 1 extra ‘klik’ de gebruikerservaring echt stoort? Bij een optimale UX, waar we eerder over schreven, is dit een dure investering. Een context switch levert direct efficiëntieverlies op. Gutenberg levert in de UX zo min mogelijk vertraging op.

Conclusie? Gutenberg scheelt tijd en levert focus op. We realiseren ons dat we niet terughoudend zijn in ons enthousiasme. Maar, we worden gelukkig als we onze klanten blij kunnen maken met simpele, online oplossingen die direct een behoefte dienen. Waarom en hoe we Gutenberg integreren in onze eigen diensten? Vertellen we je meer over.

Gutenberg maakt online (en WordPress) makkelijk

Dit jaar bestaat DutchGiraffe 10 jaar. In onze kern zijn we online verhalenvertellers die met onze software WP-Magazines content met een hoge belevingsfactor willen overbrengen. WP-Magazines is een product wat is ontwikkeld met de gedachte om via een online magazine de ‘ultieme leesbeleving’ neer te zetten en de digitale lezer te ‘raken’. Hiermee maken we prachtige uitgaven voor onder andere Van Lanschot Bankiers, de Provincie Noord-Brabant en de Universiteit van Amsterdam. Het fundament voor deze mooie uitgaven is de door de klant gecreëerde content. We begrijpen dat onze klanten hun met zorg geschreven tekst zo impactvol mogelijk willen overbrengen.

De manier waarop DutchGiraffe Gutenberg wil inzetten in WP-Magazines zou ervoor moeten zorgen dat onze klanten kunnen focussen op hun tekst en de visuele beleving daarvan, zonder eerst een structuur te bouwen. Op een makkelijke manier dus.

Wat dan het verschil wordt met de huidige WordPress- en WP-Magazines back-end? In de huidige versie is het framework, het opbouwen van een paginastructuur, nog leading. Het is in de basis een pagebuilder. Acties om een pagina visueel op te bouwen met ‘add row’, ‘padding toevoegen’, ‘width grid’, etc. zijn voor een niet opgeleide designer cryptisch en leiden af van de tekstbeleving. Een crime voor personen die gewoon mooie content willen maken. In WP-Magazines met Gutenberg, voor ons WP-Publisher, wordt tekst als basis genomen die je aanvult met een passende visuele laag. Omgekeerde wereld dus. Met een simpele knop verander je de uitlijning, maak je een kolom en highlight je een quote. De schil blijft mooi, maar niets hoeft from scratch opgebouwd te worden. WP-Magazines 3.0 focust net als onze klanten op een rijke contentbeleving en hiermee een krachtige communicatie. Klinkt goed?

We preken met Gutenberg natuurlijk een beetje voor onze eigen WordPress parochie. We moeten om geloofwaardig te zijn ook kritisch blijven. We constateerden ook een aantal onderbelichte zaken van Gutenberg.

Lyrisch? Ja, maar ook kritisch. Hoe wordt responsiveness zichtbaar?

Zijn we lyrisch over Gutenberg? Ja, maar we zijn ook kritisch. Van WordPress baas Matt Mullenweg zouden zouden we willen weten:

  • Hoe gaat WordPress responsiveness zichtbaar maken in het CMS vanuit een desktopweergave?
  • De oude WordPress-editor was eenvoudig uit te breiden met page builders zoals Visual Composer. Omdat met Gutenberg de gehele editorervaring op de schop is genomen, zijn die uitbreidingen niet meer mogelijk. Hoe gaat WordPress ervoor zorgen dat alle page builders mee kunnen gaan in de nieuwe ontwikkelingen?
  • Veel page builders en thema’s bieden meer dan alleen een goede schrijfbeleving: ze bieden ook uitgebreide stylingopties en mogelijkheden dingen als navigatie en sidebars in te richten. Matt heeft al beloofd dat een nieuwe Customizer de volgende stap is voor Gutenberg. Hoe ziet de Customizer van de toekomst eruit?

“En als we dan toch aan het meedenken zijn, Matt, hebben we ook een idee waar je de volgende smak geld in moet investeren. Mogen we een suggestie doen? ”.

En als we dan toch aan het meedenken zijn, Matt, hebben we ook een idee waar je de volgende smak geld in moet investeren. Mogen we een suggestie doen? WordPress is van plan om Gutenberg als editor in de core van het systeem te integreren. We hopen dat dit ook op een constructieve manier doorgepakt wordt. Ook om onze aandachtspunten van hiervoor, zoals het doortrekken van een customizer, aan te pakken. Nog een suggestie? Investeren in het trainen van WordPress developers, zodat zij op een relevante manier kunnen bijdragen aan het nieuwe ecosysteem van Gutenberg. En het visitekaartje kunnen zijn. Denk aan een developers academy zoals: “Zo ontwikkel je moderne Javascript applicaties”. Het is maar een idee, Matt (wel leuk als je er iets mee doet).

Om weer even positief af te sluiten drie leuke Gutenberg feiten die we je niet wilde onthouden.

Drie leuke feiten en de Gutenberg visie van WordPress baas Matt

  • Gutenberg is vernoemend naar Johannes Gutenberg, uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Niet gek aangezien WordPress in de basis voor de ultieme tekstbelevers en taalcreatieven ontwikkeld is.
  • Bedenker en eindbaas Matt Mullenweg kwam zelf met Gutenberg als nieuwe WordPress innovatie. Zijn persoonlijke visie achter Gutenberg lees je in deze blogpost.
  • Zin om alvast met Gutenberg te testen? Met de nieuwste versie van WordPress word je gevraagd of je de nieuwe editor wil proberen. Tip: check of de plugin compatible is met je thema. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en kan er soms voor zorgen dat je naar een witte pagina zit te kijken als je een nieuw artikel wil schrijven. Er zijn ook al thema’s die speciaal voor Gutenberg gebouwd zijn. Het Atomic Blocks theme van Array Themes is er zo een.

Zin om aan de slag te gaan? Een kort advies voor WordPress gebruikers die met Gutenberg gaan werken.

Aan de slag ? Tips van To voor de nieuwe Gutenberg gebruiker

Advies aan een mede-developer? Zorg dat je bekend bent met React en de Rest API van Gutenberg. Ook slim om in je achterhoofd te houden, de plugin is nog hard in ontwikkeling. Dat betekent dat alle functies nog aan verandering onderhevig zijn. Nog niet vol gas vooruit dus, voorlopig scherp en oplettend blijven. Zelf houdt Tobias, zoals veel Developers, GitHub bij, hier vindt het grootste deel van de Gutenberg discussie plaats. Ook via Slack volgt hij alles in het kanaal #core-editor. Wanneer Gutenberg volledig beschikbaar is? Vanaf WordPress 5.0 is Gutenberg standaard geïntegreerd. Dat duurt nog even, maar je kan Gutenberg wel als losse plugin installeren en testen via de demo omgeving. Kun je zelf bepalen of de front-end editor online voor jou ook makkelijker maakt.

Tot slot. Is Gutenberg een voorbode van digitaal publiceren in de toekomst?

De integratie van Gutenberg waarbij minder aandacht uitgaat naar structuuropbouw bij de visuele editor is een stap verder in de toekomst van digitaal publiceren. De vervaging tussen een CMS interface en het eindresultaat is iets wat we op de voet volgen. Wij denken dat de scheiding langzaam verdwijnt waardoor online schrijven en een tekst opbouwen een nog vloeiendere ervaring wordt.

Een andere ontwikkeling die we interessant vinden vanuit onze liefde voor online magazines is de digitale leesbeleving. Gaan we in de toekomst af van een lineaire leesbeleving bij online magazines? En hoe kunnen we content nog relevanter aanbieden voor de gebruiker? We gaan dit onderzoeken en komen binnenkort bij je terug met onze bevindingen. DutchGiraffe oprichter Geert is op dit moment op het Content Marketing World evenement in Cleveland. Volgende week deelt hij de trends en zijn bevindingen over de toekomst van digitaal publiceren. Wil je daarvan een seintje krijgen? Schrijf je in voor de DutchGiraffe nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.