Waarom designtool Sketch de ontwerpwedstrijd wint.

Gebrek aan heldere formaat informatie, ruis in de workflow en inefficiëntie in hergebruik van de design set. Een handje vol frustraties van DutchGiraffe collega Tobias die ik vroeg naar de frustraties als developer in werken met een Photoshop of InDesign ontwerp. De gevestigde ontwerpprogramma’s voldoen niet meer aan de eisen waar interface design in 2018 om vraagt. Nieuwe collega Sarah bracht met haar komst een fris inzicht mee naar ons bureau: de web designtool Sketch. Na een korte pitch waren de giraffen om. Weten waarom?

Photoshop en InDesign vs Sketch

Allereerst nemen we het op voor Photoshop en InDesign. Je kunt deze ontwerpprogramma’s niet afrekenen op iets waar ze in de kern niet voor ontwikkeld zijn. Het is een beetje als Casillas beoordelen op de plek van Messi in het veld. Photoshop is in de basis een programma voor fotobewerking en InDesign voor drukwerk. Daar zijn ze ook goed in. Een interface design vraagt echter in de basis om een efficiënte manier van ontwerpen op verschillende formaten. Photoshop en InDesign werken hierin gewoon stroef mee. Vandaar dat Sketch ons verraste.

In het kort: wat is Sketch?

Met Sketch, de digitale ontwerp toolkit, ontwerp je ‘computer gegenereerd’. Dat betekent dat er regels gelden voor de structuur en de opbouw van het ontwerp. De toolkit is volledig webbased en heeft een interface waar een creatieve basisschoolleerling mee uit de voeten kan. Het grootste voordeel? Sketch is op vector gebaseerd, wat plat gezegd in houdt dat een ontwerp op elke formaat staat als een huis. Niet onbelangrijk in een tijd waar elektronicabedrijven elk half jaar een nieuw device lanceren.

5 Sketch voordelen waar wij overtuigd door werden

We hebben meer voordelen voor je, maar we zetten de belangrijkste 5 Sketch pro’s op een rij.

1. Altijd een scherp ontwerp. Sketch werkt met vector editing wat betekent dat ieder ontwerp op elk device en dus elk formaat scherp blijft. Een pixelig ontwerp is verleden tijd en responsive ontwerpen hoef je nauwelijks over na te denken.

2. Geen ruis op de lijn. Photoshop is als een 100-delige gereedschapskist aanschaffen en erachter komen dat je alleen de hamer en de kruiskop nodig hebt. De basis Sketch kit is duidelijk samengesteld vanuit de behoeften van de primaire gebruiker: de interface ontwerper. Sketch biedt enkel opties die de designer nodig heeft. Denk aan tools als: snelle exports, een automatische versie safe en het kunnen aanmaken van ‘master buttons’ die geschikt zijn voor hergebruik.

3. Eindeloze extra’s. Mis je iets in de basis kit? Dan zijn er talloze plug-ins en extensies die het gebruik nog toegankelijker maken. Zo kun je met apps en plug-ins makkelijk templates bekijken op je mobiel en worden er automatisch mock-ups en prototypes voor je gegenereerd. Voor develop collega’s kan gemakkelijk een CSS-export gemaakt worden van de designelementen.

4. Consistentie en heldere workflow. Sketch begrijpt dat er meerdere designers aan éen ontwerp kunnen bouwen. Bij Sketch is ieder teamlid gelinkt aan dezelfde versie van het ontwerp en aan dezelfde stijlgids. Bijna knap om alsnog in een verkeerde versie te werken als je een project van je collega overneemt.

5. Altijd up to date. Sketch is een open source systeem wat ervoor zorgt dat er continue doorontwikkeling plaats vindt. Developers uit de Sketch community werken aan de optimalisatie van de Sketch tool en ontwikkelen plug-ins om het leven van de ontwerper en developer makkelijker te maken.

Een niet onbelangrijk voordeel: Sketch is (in de basis) niet aan de prijs. Je betaalt puur en alleen voor wat je nodig hebt.

De vergelijking met Adobe XD? Sketch is goedkoper en meer up-to-date

Inderdaad, Adobe XD voldoet ook aan een sterke toolkit voor web design. Adobe XD is in functionaliteiten vrijwel gelijk aan Sketch. Ook deze toolkit is ontwikkeld met de gedachte: ‘interface first’. Sketch wint voor ons alsnog de ontwerp wedstrijd om twee redenen: Sketch is goedkoper en Sketch heeft third-party plug-ins.  Door het open source principe ontwikkelt Sketch snel en loopt stappen voor op Adobe XD.

Twijfel je nog? Wij laten ons altijd inspireren door de ‘grote jongens’. Zo wordt Sketch gebruikt door o.a.: Apple, Facebook, Google, NASA en Nintendo. Wij denken maar zo: daar heeft er sowieso iemand goed over nagedacht.

Conclusie: Sketch maakt het online leven makkelijk

Wat wij vinden van Sketch? Sketch zit in het hoofd van de huidige web ontwerper. Sketch realiseert een efficiënte workflow waarbij een scherp webontwerp op alle schermformaten het uitgangspunt is. Sketch denkt mee, bereid voor en schept kaders. Het helpt en begeleidt de ontwerper, zodat hij zich kan richten op waar hij blij van wordt: het creatieve proces. Kortom: Sketch maakt het online leven makkelijker, en daar houden we van bij DutchGiraffe.