De Social Media trends van 2018

We houden de online wereld al jaren scherp in de gaten. Giraffen steken tenslotte met hun hoofd boven de rest van de wereld uit. Daarom zien we nog wel eens wat. We delen dan ook graag onze bevindingen. In dit geval de Social Media Trends 2018. En die zijn best interessant!

Onze Online Marketeer heeft er een DutchGiraffe Top 5 van gemaakt. ‘Dit zijn de bewegingen in Social Media land, die je echt in de gaten moet houden. Of nog beter: in mee moet gaan!’ aldus Sharona.

1. Nieuwe privacy wet

Brussel heeft niet stil gezeten. De privacywetgeving wordt een stuk ingewikkelder. Vooral voor bedrijven die iets met persoonsgegevens doen. Op social media heeft het ook consequenties. Vanaf mei 2018 wordt bijvoorbeeld (re)targeting op Facebook lastiger. Ook kun je niet zomaar een e-mailadres van een volger op sociale media gebruiken in een database of mailinglijst. Best jammer! Maar om een welbekende uitspraak te voeren: Elk nadeel heeft een voordeel: Er wordt dus ook minder misbruik van jouw eigen gegevens gemaakt.

2. Lifestreaming & video’s

Video’s groeien al jaren in populariteit. Weten we natuurlijk al lang. Maar… livestreaming lijkt momenteel de heilige graal. Dus als je er een beetje bij wil horen, ga je streamen. Live. En dat gaat best makkelijk. Er zijn allerlei Social Media kanalen die je hiervoor een podium bieden. Bijvoorbeeld Facebook of Instagram. En als je er een even een paar cijfers op na slaat, snap je dat het ook voor bedrijven super interessant kan zijn:

  • Live video is aantrekkelijk voor volgers van een merk: 80% kijkt liever een video dan dat ze een blog lezen.
  • Hiervan vindt 87% van het videopubliek een zogenaamde ‘Behind the scenes’ stream een reden om te kijken.
  • 45% (je leest het goed!) van de kijkers zou betalen voor live en exclusieve on-demand video van een favoriete spreker.
  • Facebook live video’s worden 3x meer bekeken dan gewone video’s

Onderstaande diagram geeft weer hoe mensen reageren op de vraag of live video’s iets voor hun bedrijf zou kunnen zijn.

3. Augmented Reality

Wel eens gehoord van Augmented Reality? Vast wel. Op Social Media vlak gebeurt er ook van alles. Zo worden de succesvolle features van SnapChat slim door Instagram en Facebook gekopieerd. Hun kopieergedrag bewijst maar weer hoe populair AR is. Zelfs in deze eenvoudige vorm. Even snapchatten en je hebt een stel konijnenoren op je hoofd. Of je mixt jezelf met iemand anders. Dat zou ook zomaar eens kunnen gebeuren met de nieuwste Augmented Reality-functie van SnapChat. Met de World Lenses-update kun je jouw alter ego allerlei toeren laten uitvoeren in de echte wereld. Super tof!

4. Ephemeral marketing

Even voor de mensen die het niet weten: Ephemeral marketing is gebaseerd op ephemeral content, content die verdwijnt nadat het is bekeken. Dat ken je wel van SnapChat. Die is er mee begonnen. In 2018 wil de individuele gebruiker nog kortere berichten, nog korte video’s, nog snapchatteriger. Al dan niet bij elkaar gezet in een verhaal van 24 uur. Ephemeral content lijkt authentieker en minder gepolijst, maar zorgt er ook voor dat je moet opletten om niets te missen. The fear of missing out. Dat verschijnsel geeft weer (extra) ruimte voor advertentie-inkomsten. Want hoe vaker en meer er wordt gekeken, hoe meer ruimte er voor advertenties bestaat.

5. Micro influencers

Influencer marketing is niet nieuw. Maar de groei is inmiddels zo explosief dat er niet meer te spreken is van een select gezelschap. Het fijne aan influencer marketing, naast geloofwaardigheid en bereik, is dat je geen enorm budget hoeft te hebben. Sterker nog, de zogenoemde micro-influencers (met 1000 – 5000 volgers) zijn in veel gevallen heel goed betaalbaar. Onderzoek van influence.co laat zien dat influencers met minder dan 2000 volgers relatief veel meer interactie veroorzaken dan collega’s met meer dan een miljoen volger. Stop dus met het jagen naar Instagram accounts met oneindig veel volgers. Onthoud het volgende maar: Less is more!

Instagram Influencer Average Engagement – Dutchgiraffe | Digital Creatives