UX Design... Michel Martins vertelt je er alles over.

UX Design. Het lijkt wel het toverwoord van vandaag. Ieder zichzelf respecterend web bureau heeft wel een UX'er. Maar wat houdt UX nou eigenlijk in en wat heb je er aan? Is UX het zelfde als UI hoor ik je vragen? Tuurlijk niet. Anders had het wel hetzelfde geheten. UX is namelijk het creëren van een optimale gebruikservaring. Ux bevindt zich vooral op het analytische vlak. UI houdt zich vooral bezig met het online ontwerpen. Dus.

Laten we even starten bij het begin. Wat is UX Design?

Michel Martins legt uit: ‘UX staat voor User Experience. In het Nederlands praten we over gebruikerservaring. Het is dan ook niet alleen een online of digitale term. Eigenlijk alles wat gebruikt wordt door mensen bevat een User Experience. Maar, omdat we nou eenmaal een digitaal bureau zijn, zullen we het bij onze eigen leest houden.

UX Design is het proces waarbij, in ons geval, websites worden gemaakt die zinvolle en persoonlijk relevante ervaringen bieden. Dit betekent dat er niet alleen iets gemaakt wordt wat optimaal kan worden gebruikt, maar ook de gebruiker plezier geeft het te gebruiken. Tijdens het UX Design kijk je dus veel verder dan alleen het visuele ontwerp. Je besteedt daarnaast evenveel, of misschien wel meer, aandacht aan de bruikbaarheid en functie van een website.’

In grote lijnen doorloop je de volgende stappen:

Gedegen onderzoek vormt de benodigde basis

Een goed UX proces start bij een onderbouwd onderzoek. Je onderzoekt de doelgroep, ontwikkelt persona’s en bepaalt doelstellingen die passen bij de wens van de afzender én bij de behoefte van de doelgroep. Iedere marketeer weet natuurlijk hoe je persona’s opstelt, echter zou je als ultieme UX-er liever echte mensen willen interviewen. Zo krijg je het beste beeld van de wensen van je gebruikers en weet je als geen ander hoe men zich gedraagt op de voor hem of haar ontwikkelde website.

UX Design Flows – Dutchgiraffe | Digital Creatives

Breng orde in de chaos

Belangrijk bij het ontwikkelen van customer journeys is zorgdragen voor vrijheid. Gebruikers moeten zo snel en makkelijk mogelijk hun doel weten te bereiken. Dat levert voor de afzender maximale conversies en dus onder aan de streep meer resultaat. Het realiseren van een flowcharts is essentieel. Het levert inzicht in welke pagina’s er bestaan (of gemaakt moeten worden). Dit gebruik je weer om een logisch pad te kunnen maken voor je gebruikers.

Structuur is belangrijk voor een ijzersterk design

Structuur breng je verder aan door het maken van zogenaamde wireframes. Draadmodellen die de basis vormen voor iedere pagina. Het is het skelet van je website. Alle resultaten die voortkomen uit het eerder voltooide werk breng je hiermee in kaart. Door het uitvoeren van testen weet je waar je binnen je wireframes eventueel wijzigingen moet toepassen. Testen doe je natuurlijk niet zelf, maar laat je doen door mensen die model staan voor je persona’s of doelgroep. Dat geeft het meest realistische beeld.

‘Een belangrijk onderdeel in UX-ontwerp is het proces waarbij gebruikers ervaringen vormen. Wanneer een gebruiker voor het eerst met een product wordt geconfronteerd, vormt het een tijdelijke indruk. Deze verandert in de loop van de tijd. Meestal omdat het product voor langere tijd wordt gebruikt. Hoe die eerste indruk is, hoe het product gebruikt wordt en wat de reden van gebruik is, bepaalt grotendeels de gebruikservaring. Dit roept bij een gebruiker emotionele reacties op, die grotendeels bepalen of de ervaring als positief of negatief zal worden beschouwd.’ aldus Michel.