De designsprint. 5 dagen lang in een pressure cooker van probleem naar getest prototype.

Leestijd: 3 minuten

Het is de ultieme manier om een grote probleem op te lossen en nieuwe ideeën te testen in niet meer dan 5 dagen. Met volledige focus werk je met een team van klant- en bureauzijde en met volledige focus van probleem naar prototype. En het werkt! En het is nog leuk ook. Benieuwd naar hoe het werkt? Gaan we je vertellen!

Wat is een designsprint nou eigenlijk?

Een designsprint is een ontwikkel- en testproces waarbij je in 5 stappen/dagen naar de oplossing van een probleem toe werkt. Je lost problemen op met aanzienlijk minder middelen dan normaal. Het is bekend geworden toen Google Ventures de design sprint toepaste om Chrome, Gmail en Google Search beter te maken. Daarna zijn innovatieve bedrijven als Airbnb, Slack en Facebook designsprints gaan toepassen om zo snel mogelijk producten te kunnen ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel van sprinten blijft het samenspel tussen de sprintdeelnemers. Bij DutchGiraffe vaak klant en bureau. Verhoudingen worden snel beter. Want door de nauwe samenwerking binnen het sprintteam is iedereen van gelijke waarde en heeft iedere deelnemer de kans direct bij te dragen aan een oplossing. En dat is best tof want goeie ideeën komen vaak uit een onverwachte hoek.

Wat maakt een designsprint nou zo succesvol?

Het succes van de designsprint is vooral te vinden in de snelheid waarmee grote problemen kunnen worden aangepakt. Oplossingen kunnen binnen 5 dagen zijn getest op basis van een prototype en een test panel. En dat is waardevol, want dat zorgt ervoor dat je niet de markt op gaat met een product wat niet getest is. Oh ja… en het feit dat iedereen aan een design sprint kan deelnemen is zeker ook niet onbelangrijk.

designsprint-dutchgiraffe

We starten op maandag

De maandagen worden bepaald door de definitie van het doel. Want zonder doel ben je doelloos… Logisch? Zeker. En toch is dat iets waar nog best wat tijd in kan gaan zitten. Vooral wanneer er mensen meedoen met verschillende behoeften. Denk aan klantenservice, marketing, sales. Maar… met de juiste sturing van de sprint facilitator kom je uiteindelijk zonder kleerscheuren bij een vergezicht waarin iedereen zich kan vinden.

Het doel van de maandag is dan ook het doel van de sprint bepalen. Dus welke processen doorlopen gebruikers en waar in het proces gaat het stuk. Door samen de belangrijkste onderdelen van de verschillende processen te bekijken, ben je aan het einde van de eerste dag in staat om één knelpunt aan te wijzen waarvoor je een oplossing moet bedenken.

Ideeën & oplossingen op dinsdag en woensdag

Een onderdeel van de designsprint is dat alles onder druk gebeurd. Niets kabbelt eindeloos door. Voor alles spreek je vooraf een bepaalde tijd af. En op is op. ‘That’s how the cookie crumbles’ zullen we maar zeggen. Er wordt dan ook van niemand verwacht dat er subliem getekend en geschetst wordt. Zolang je je ideeën maar duidelijk op papier kunt krijgen is het allemaal goed. En dat is wat de dinsdag en woensdag kenmerkt. Het zijn twee dagen vol ideeën genereren, tekenen, kiezen, bespreken, stemmen en beslissen. Supertof en ontzettend resultaat gedreven.

designsprint-woensdag-dutchgiraffe

Klaarmaken voor de test. Van wireframes tot prototype op donderdag.

Wanneer alle beslissingen zijn genomen en de ideeën voor het prototype gedurfd en buiten de lijntjes zijn, wordt het tijd om daadwerkelijk een prototype op te zetten. Want zelfs als je denkt dat iets toch ‘echt heel gebruiksvriendelijk’ is, kan het zomaar blijken dat de rest van de wereld het toch nét anders ziet. Dus: Klaarmaken voor het testen op vrijdag.

Prototypen kun je op veel verschillende manieren doen; voor een online product is een protoype op een scherm wel lekker. Dus op donderdag wireframen en dat voorzien van een design. Let vooral niet op de pixel, maar maak het zo dat het testpanel het gevoel heeft naar een echt product te kijken. Vooral wanneer je bepaalde acties van de gebruiker wilt testen is het verstandig om deze qua ervaring zo realistisch mogelijk op te zetten.

designsprint-donderdag-prototype-01-dutchgiraffe

Moment Suprême: Het testen met echte gebruikers op vrijdag.

De vrijdag is een van de tofste dagen in de design sprint. Je gaat testen met échte mensen. Mensen die binnen de doelgroep passen en die je hebt gevraagd hun ongezouten mening te geven over dat wat je tijdens de designsprint hebt bekokstoofd. En dat is heel bijzonder. Je ziet gedrag wat je nooit van tevoren had gedacht te gaan zien. Het geeft inzicht in hoe mensen met jouw product omgaan en je leert waarom iemand wel of juist niet op een specifieke knop klikt.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen met een designsprint?

Als je ons even belt en vraagt naar Takis, legt hij het je allemaal haarfijn uit.
Bel ons!