Welke tools gebruiken wij dagelijks?

Als een digitaal creatief bureau zijn we bekend en handig in verschillende online tools om onze dagelijkse werkzaamheden makkelijker te maken. Zo gebruiken we tools om onze planning en to-do-lijstjes te stroomlijnen, tools om beter te ontwerpen, en tools om afbeeldingen passend te maken voor onze publicaties. Welke tools dat zijn en hoe ze ons leven precies makkelijker maken? Dat bespreken we in deze blog.

Als het gaat om online tools is er een groot aanbod, je kan door de bomen het bos bijna niet meer zien. In deze blog bespreken we waarom we met Figma, Asana en Squoosh werken. Laten we deze tools eens toelichten.

Figma voor gestroomlijnde designs

Figma is een online ontwerptool die wordt gebruikt voor het maken van grafische ontwerpen, interactieve prototypes en samenwerking tussen ontwerpteams. Het is webgebaseerd, wat betekent dat je er toegang toe hebt via een webbrowser, ongeacht het besturingssysteem van je computer. Figma is geschikt voor het maken van de meest complete digitale producten, voor desktop, mobiel en tablet. En dat is ook precies waar wij Figma voor gebruiken.

Wij gebruiken het om concepten op te zetten, om volledige designs te maken en om interactieve prototypes te maken voor al onze websites en magazines. De designs en concepten kunnen worden gezien als de platte versie en de prototypes als de dynamische versie. In het prototype kunnen we namelijk precies demonstreren hoe een ontwerp eruit gaat zien; met alle interacties, knoppen, links, overgangen en effecten in werking.

Volgens Anne, een van onze UX designers en ware Figma-nerd, is het fijn om met Figma te werken vanwege het complete proces dat Figma faciliteert. Je kan er hele kleine dingen mee doen, maar ook helemaal in het programma duiken en complexe dingen maken. Je kan Figma van A tot Z inzetten voor je project, van brainstorm tot uiteindelijke bouw door een developer. En het programma is ook nog eens constant aan het verbeteren, Figma luistert naar de ontwerpers en dat is goed te zien in de updates. Het is niet voor niks nummer 1 op de markt, je kan er gewoon niet omheen!

Anne’s favoriete aspect aan Figma zijn de components. Componenten zijn elementen die je kan hergebruiken door heel je design. Je kan het zien als een mini template. Het makkelijke hieraan is dat als je iets aanpast aan het basisblok, dit meteen wordt doorvertaald in alle andere blokken. Je kan dus heel slim en consistent designen in Figma, waardoor het je veel tijd en energie kan schelen.

Asana voor een feilloze planning en to-do’s

Asana is een online samenwerkings- en projectmanagement tool die helpt bij het organiseren en beheren van projecten. Het biedt verschillende functies die gericht zijn op het efficiënt plannen en uitvoeren van projecten en taken. Zo kun je projecten creëren en organiseren en dan taken en subtaken maken en toewijzen aan collega’s en/of externe partijen. Je kan deadlines instellen, prioriteiten toewijzen en workflows creëren, om op die manier samenwerken makkelijker en handiger te maken. Ook de mogelijkheid om bestanden, beschrijvingen en reacties toe te voegen maakt het een makkelijke samenwerkingstool.

En dat is ook precies hoe wij Asana het liefst gebruiken. Om onze planning voor klanten, to-do’s en afwezigheid vast te leggen en bij te houden. Aan het begin van de dag kijken we altijd eerst in Asana om te zien wat er gedaan moet worden die dag en door wie, het is ontzettend overzichtelijk.

Als je Mirthe, een van onze UX designers, vraagt wat haar lievelings aspect aan Asana is, zegt ze het volgende: “Als ik een taak afrondt en het daarom afvink in Asana, komt er altijd een regenboog beestje voorbij op het scherm. Dat maakt me nou intens gelukkig! Het geeft me meteen het gevoel alsof ik iets bereikt heb.” 

Wij zijn dus helemaal fan van Asana. Er moet wel gezegd worden, het kan soms best een ingewikkeld programma zijn. Het is ontzettend handig, maar alleen als het goed gebruikt wordt. Als het goed gestroomlijnd is, en het duidelijk is hoe Asana gebruikt gaat worden, is het een hele handige tool.

In het kort is Asana een tool die ons helpt om georganiseerd te blijven, projecten effectief te beheren en samen te werken, wat de productiviteit en efficiëntie binnen de organisatie bevordert.

Squoosh voor de optimalisering van afbeeldingen

Squoosh is een online tool ontwikkeld door Google die is ontworpen om afbeeldingen te optimaliseren voor gebruik op het web. Het belangrijkste doel van Squoosh is om afbeeldingen te comprimeren en te verkleinen zonder dat de kwaliteit significant wordt aangetast.

Wij gebruiken Squoosh voornamelijk om afbeeldingen tot een WebP bestand te comprimeren. Een WebP bestand maakt de afbeelding een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een JPEG of PNG bestand. Hierdoor is de afbeelding sneller te downloaden en neemt het minder data in beslag. Op die manier passen ze makkelijk in een publicatie zonder dat we daar kwaliteit voor moeten opofferen. We moeten namelijk veel afbeeldingen laden in het magazine en als de afbeeldingen kleiner zijn, is het magazine lichter en dus makkelijker om te laden.

Het is het makkelijkste en snelste programma hiervoor op de markt op dit moment. Binnen 10 seconden heb je de afbeelding gereed, en ook nog eens met de mogelijkheid om de kwaliteit en instellingen aan te passen. Ideaal voor onze branche dus. We raden het niet voor niks in elke handleiding van harte aan.

Wat zijn jouw ervaringen met Figma, Asana en Squoosh? Heb je andere aanbevelingen voor ons of ben je benieuwd naar andere tools die wij dagelijks gebruiken? Laat het ons weten op onze socials en wie weet lees je erover in de volgende blog.