Hoe word jij een digital nomad?

Hebben mijn blogs wat laten kriebelen bij je? Ben je nu zelf ook aan het overwegen om remote te gaan werken in het buitenland? Lees dan vooral verder! In deze blog neem ik je mee in de vragen die je jezelf kan stellen en welke stappen je kan nemen om de digital nomad lifestyle aan te gaan.

Vraag jezelf af…

Het idee om de wereld te verkennen met alleen je laptop op zak klinkt natuurlijk hartstikke verleidelijk. Het is inderdaad ontzettend leuk om constant op vakantie te zijn en dan tussendoor te werken, maar ben je wel bewust van alles wat op je pad kan komen. Vraag jezelf dus af:

 • Wat is mijn motivatie achter een digital nomad worden? Is het om te reizen, onafhankelijkheid te ervaren, nieuwe culturen te verkennen, of om andere redenen?
 • Beschik ik over de juiste vaardigheden en het werk dat geschikt is voor de digital nomad lifestyle? Of is mijn huidige werk geschikt voor remote werken, of moet ik mijn carrière aanpassen?
 • Is mijn financiële situatie geschikt om de kosten van reizen en leven in het buitenland te dekken? Heb ik genoeg spaargeld of zou ik even moeten sparen?
 • Welke reisdoelen heb ik en welke plekken wil ik allemaal bezoeken? En hoe lang denk ik op elke plek te willen zijn? Ga ik rondtrekken of een thuisbasis vinden?
 • Ben ik bereid om mijn levensstijl aan te passen en een minimalistisch leven te omarmen voor mijn tijd in het buitenland?
 • Kan ik omgaan met het idee dat ik vaak tijd alleen ga doorbrengen? Maar ook met het idee dat ik constant nieuwe contacten moet gaan maken en waarschijnlijk geen vaste groep vrienden ga hebben?
 • Kan ik omgaan met het idee dat familie en vrienden eventueel meerdere tijdzones van mij afstaan en dat contact daardoor passen en meten gaat zijn?
 • Kan ik omgaan met de onzekerheid van een onregelmatig inkomen, onvoorspelbare werkomstandigheden en wisselende reisplannen?
 • Wat is mijn aanpak om productief te blijven terwijl ik onderweg ben en hoe blijf ik georganiseerd en gemotiveerd?

Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over of de digital nomad lifestyle geschikt is voor jou en zo ja, hoe je je daarop kunt voorbereiden. Het is belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen voordat je deze levensstijl omarmt.

Waar begin je nou eigenlijk?

Hebben de bovengenoemde vragen je alleen maar meer overtuigd dat de digital nomad lifestyle wat voor jou is, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Laat me je dan helpen om deze eerste stappen op een rijtje te zetten.

Het gaat hier vooral om veel praktische zaken. Het plannen van de trip zelf is nu heel verleidelijk, maar zonder deze praktische acties kom je nergens. Dus denk aan:

 • Alles rondom gezondheidszorg en verzekeringen (een goede reisverzekering is een must)
 • Het regelen van een visum en andere juridische aspecten (dit kan nog best veel tijd opslokken dus begin op tijd!)
 • Je budget en een financieel noodfonds
 • Je exitstrategie voor als je omstandigheden veranderen (in mijn geval was dit bijvoorbeeld een flex-ticket aanschaffen zodat ik op elk moment naar huis zou kunnen vliegen)
 • Je langetermijnplanning, hoe ziet het leven er na je reis uit?

Dit zijn natuurlijk maar enkele van de vele stappen die je kan nemen ter voorbereiding op je reis. En in combinatie met de bovengenoemde vragen, heb je een goed startpunt om te gaan plannen en dromen! Deze overwegingen en stappen zijn cruciaal om een succesvolle digital nomad ervaring te creëren, waarbij vrijheid en avontuur samenkomen met zorgvuldige planning en voorbereiding.

Volgende maand gaat mijn laatste blog over mijn persoonlijke visie op de digital nomad lifestyle en hoe ik terugkijk op mijn half jaar in Californië. Wat vliegt de tijd toch snel, dus vergeet niet om onze socials in de gaten te houden voor mijn laatste blog rondom remote werken!