Creëer ambassadeurs met employee engagement

Leestijd: 3,5 minuten

“Kunnen jullie ons helpen bij het opzetten van onze online strategie?”, was de vraag van een van onze klanten. Tuurlijk, doen we graag. Een belangrijk doel was het verhogen van de online zichtbaarheid en engagement. Voor meer zichtbaarheid werken we een contentplan uit. Maar hoe verhoog je engagement (bevlogenheid) bij je klanten? Een goede start is te beginnen bij je interne doelgroep: je medewerkers. Dit wordt employee engagement genoemd. Best opvallend toch? Ik sprak Astrid Lommert, Employee Engagement Specialist bij bol.com en sprak met haar over het belang van bevlogen medewerkers.

Wat is Employee Engagement?

Employee engagement is hot. Bij veel bedrijven staat het inmiddels hoog op de agenda. Maar even een stap terug. Wat is het eigenlijk? Een volledige definitie zien we terug bij Forbes.

Employee engagement is the emotional commitment the employee has to the organization and its goals. This emotional commitment means engaged employees actually care about their work and their company – Kevin Kruse, Forbes Contributor and NY Times Best Selling Author.

Engagement, oftewel bevlogenheid, draait om passie. Medewerkers hebben niet het gevoel aan het werk te zijn. Ze krijgen energie van wat ze doen, ze zijn gepassioneerd en vooral trots op wat ze doen en voor welk bedrijf. Betrokkenheid, oftewel commitment, gaat over het idee dat je op je plek bent binnen de organisatie en je kunt vinden in de doelen van het bedrijf.

De heilige graal van HR-Management zijn werknemers die zowel bevlogen als betrokken zijn; de ware ambassadeurs voor je bedrijf. Uit onderzoek van Effectory (gespecialiseerd in medewerkersfeedback) in 2017 blijkt dat nog best een uitdaging. In Zuid-Amerika vind je ze het meest: 43% van de werknemers zegt betrokken en bevlogen te zijn. Daar blijft Europa met 27% ver bij achter. Binnen Europa zie je wel verschillen per land. In Scandinavië ligt het percentage medewerkers dat bevlogen en betrokken is op het gemiddelde, 29%. In Frankrijk en België liggen de scores juist ver beneden gemiddeld, respectievelijk 24% en 23%. Nederland scoort iets bovengemiddeld: 31%. In 2018 zien we binnen Nederland al een groei naar gemiddeld 40%. Effectory, ambassadeur van de Week van de Bevlogenheid, streeft naar 80% bevlogen medewerkers in Nederland in 2025.

Schermafbeelding 2019-02-13 om 10.20.38

De winst van Employee Engagement

Er is dus nog wat werk aan de winkel want de winst van hoge employee engagement blijkt groot. Organisaties die hoog scoren op bevlogenheid, zijn over het algemeen winstgevender. Ze presteren 26% beter en zien het personeelsverloop met 60% dalen, zo blijkt uit het onderzoek van Effectory. Medewerkers die met passie werken zijn productiever en ervaren een hogere mate van werkgeluk. Ook het verzuim is minder.

Een hoge employee engagement zorgt ervoor dat medewerkers minder extern naar nieuwe carrièrekansen kijken. Best belangrijk nu er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. En een stuk goedkoper dan het werven van nieuwe talenten.

Ook Astrid Lommert (bol.com) merkt naast gelukkige medewerkers, een hogere productiviteit aan als belangrijke winst van employee engagement. “Wij meten daarom op structurele basis hoe bevlogen onze collega’s zijn. Voor teams mooie inzichten om direct mee aan de slag te gaan, voor ons als werkgever waardevolle data vanuit waar we organisatie-brede doelen formuleren”. Deze aandacht voor employee engagement begint volgens Lommert al bij het allereerste begin: tijdens het pre- en onboarding programma ‘bol.com & ik’ krijgen nieuwe medewerkers mee waar het bedrijf voor staat, welke cultuur er heerst en hoe bol.com aansluit bij jouw persoonlijke waarden.

Niet alleen bol.com ziet het belang van employee engagement in. Door de positieve resultaten hebben steeds meer bedrijven zoals de Rabobank, de Bijenkorf en PostNL het hoog op de agenda staan. Zelfs al een aantal jaar. En dat helpt. Er is veel data waardoor ze verbanden kunnen leggen tussen verloop, verzuim en medewerkersbetrokkenheid. Vanuit die data kun je als HR-afdeling onderbouwen waarom bevlogen medewerkers zo belangrijk zijn.

Wat willen bevlogen medewerkers?

Over het algemeen liggen de belangrijkste beïnvloeders van bevlogenheid in de sfeer van werkplezier en uitdaging. Effectory geeft aan dat werknemers deze vier punten heel belangrijk vinden:

    1. Een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich als een vis in het water voelen Waarbij ze trots zijn op het bedrijf waar ze voor werken en op de normen en waarden waar het bedrijf voor staat.
    2. Een passende werkomgeving waarin medewerkers voldoende autonoom kunnen werken, het gevoel hebben dat hun prestaties bijdragen en waarbij ze voldoende worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen.
    3. Persoonlijke leiders die werken vanuit vertrouwen en open communicatie. Leiders die midden tussen de medewerkers staan en weten wat er binnen het bedrijf speelt.
    4. Inspirerende managers die motiveren, prestaties toeschrijven aan de medewerkers en hun feedback serieus nemen.

Engagement van je klant start intern, maar waarom?

Van tevreden klanten willen we naar ambassadeurs. Een ambassadeur is trouw aan de organisatie en prijst deze aan bij vrienden, familie en kennissen. Niet alleen de marketingafdeling maar het hele bedrijf zorgt voor het creëren van ambassadeurs. Daarom lijkt het logisch te starten bij je eigen medewerkers. Wanneer de employee engagement hoog is, verbeteren prestaties en daardoor de customer engagement. Oké dit gaat misschien wat snel? Ik licht het toe: bij een hoge employee engagement zijn medewerkers trots om voor het bedrijf te werken en dragen ze dit uit. Doordat de medewerkers dit uitdragen heeft de klant een positievere ervaring en waardeert hij het bedrijf hoger.

De bekende uitspraak van Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group, sluit hier naadloos bij aan. Zijn opvatting is dat happy medewerkers gelijk staan aan happy klanten.

Clients do not come first, employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients – Richard Branson

Kunnen wij helpen bij het opzetten van je online strategie?

Laat het ons weten en we helpen je graag. Of lees meer in deze whitepaper:
Download whitepaper

Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd voor dit artikel:
Effectory       PW.
Forbes           CFO