Laat je horen én zien met een online magazine

Leestijd: 4 minuten

In contact blijven met je klanten, medewerkers en stakeholders is belangrijk voor iedere organisatie, maar soms best lastig. Je wil betrokken zijn bij je klanten en het liefst wil je dat jouw klanten ook betrokken zijn bij jou. Het ultieme doel is het creëren van ambassadeurs, oftewel superfans voor jouw merk of product. Deze superfans kunnen medewerkers van je eigen bedrijf en enthousiaste trouwe klanten zijn. Maar hoe zorg je er nou voor dat je contact houdt met iedereen? Eén van de oplossingen is een online magazine. Ik vertel je waarom.

Tijdens het online marketing seminar van de IMU (Internet Marketing Unie), waar mijn collega Rowan en ik naartoe gingen, werd het nogmaals benadrukt: per dag zie je als consument 3.000 advertenties. (Lees hier het volledige artikel over ons bezoek aan het IMU seminar) Volgens onderzoek uit 2018 van DDMA, de branchevereniging voor data en marketing, worden er per maand gemiddeld maar liefst 378 miljoen e-mails verstuurd. Een enorme hoeveelheid! Omdat we door die grote hoeveelheid immuun worden voor alle content die we dagelijks tot ons krijgen, worden kwaliteit en relevantie steeds belangrijker dan kwantiteit. We willen niet meer alleen zichtbaar zijn maar ook echt impact maken. En daarbij komt een online magazine goed van pas.

Wat is een online magazine?

Een online magazine is meer dan een bladerbare PDF. Het is een publicatie waarbij de content op een prettig leesbare manier wordt vormgeven op ieder apparaat; een responsive design. Een online magazine is 24/7 beschikbaar via je mobiel, desktop of tablet en zorgt voor interactie met je lezers. Heb je een verhaal te vertellen, wil je kennis delen of loyaliteit verhogen? Je hebt de mogelijkheid om echt relevant te zijn door je content persoonlijk te maken. Dit verhoogt de impact van je publicatie met 40%.

“Een website lijkt mij meer dan voldoen”, denk je wellicht. Dat kan. Waar je bij een website gericht op zoek gaat naar het stukje informatie dat je nodig hebt, word je als lezer van een online magazine meegenomen door de pagina’s heen. Een online magazine kenmerkt zich als een (periodieke) digitale publicatie die bestaat uit een verzameling van artikelen. Net als in print is de navigatie lineair en vertel je op chronologische wijze een verhaal.

“Websites en online magazines zijn een sterke combinatie. Er zijn dan ook genoeg kansen voor content die je wel zou willen delen maar die je niet goed op je website kwijt kunt. ”

Begrijp het niet verkeerd, een website is én blijft essentieel. Je kunt er in het kort feitelijke en functionele informatie tonen waarbij je je bezoekers direct leidt naar een conversiedoel zoals een aanmelding, download of aankoop. Naar mijns inziens is een online magazine een mooie aanvulling op je website. Je kunt op je website niet altijd alle content kwijt die je wil. Interviews, achtergrondverhalen, beeldreportages; ze kunnen vaak te lang zijn. Daarnaast kan je een magazine ook inzetten voor opvolging van een lead. Bij interesse via je website kun je de bezoekers gemakkelijk opvolgen met een online magazine waarbij je meer content kwijt kunt. Een aantrekkelijk vormgegeven magazine, passend bij de inhoud van je artikel, achtergrondverhaal, interview, rapportages of tips & tricks. Laat je bezoekers bijvoorbeeld een whitepaper downloaden of benader je bezoekers opnieuw met een online brochure over dát specifieke product waar ze interesse in hebben getoond.

De voordelen van een online magazine:

 • Responsive: op ieder apparaat prettig leesbaar
 • Website & online magazines: een sterke combinatie
 • Altijd up-to-date: wijzigingen worden direct doorgevoerd
 • Meetbaar lezersgedrag en KPI’s
 • Interactie met je klant via reacties, poll’s en likes
 • Deelbaar via social media
 • Alle content is mooi visueel weergegeven
 • Je kunt ieder type content kwijt, ongeacht de lengte (bijv. interviews, beeldreportages, interactieve tijdlijn)

Wat is het doel van een online magazine?

Er zijn veel voordelen aan de vormgeving, leesbaarheid en beschikbaarheid van een online magazine. Maar je bent misschien ook wel nieuwsgierig wat ermee te halen valt, toch? Er zijn concrete doelen om een online magazine in te zetten:

Betrokken klanten en medewerkers

“Wanneer je voor je medewerkers zorgt, zorgen zij voor je klanten.” Een bekende uitspraak van Richard Branson, de succesvolle zakenman waar wij eerder een artikel over schreven. Er zijn meerdere manieren om je medewerkers en klanten te inspireren en daarmee te betrekken bij jouw bedrijf. Zo kun je nieuwe plannen, kennis en ervaring delen met zowel medewerkers als klanten. Wees niet bang om jouw kennis over te brengen zonder er direct iets voor terug te krijgen. Door het delen van je kennis zorg je voor vertrouwen, inspiratie en aanzien. Je laat zien dat je écht weet waar je het over hebt.

Leadgeneratie

Maak het makkelijk! Wil jij de database vergroten? Zorg dan dat dit zo makkelijk mogelijk gaat. Help je bezoeker zo snel mogelijk informatie te verkrijgen of een brochure te downloaden. Snelle tips?

 • Vraag alleen een emailadres op voor een download; geen andere gegevens.
 • Verbeter je content continu.
 • Blijf relevant; er is geen versiebeheer. Aanpassingen worden direct doorgevoerd en gezien.
 • Een aanvraag op mobile, tablet of desktop? Met je responsive design ben je 24/7 bereikbaar en prettig leesbaar op alle apparaten.

Sales stimuleren

Blijf top of mind. Stuur mooi vormgegeven visuele informatie na. Heb je een meeting gehad? Hoe mooi is het om jouw producten of diensten na te sturen via een digitale productcatalogus? Nog een voordeel: ook na het versturen kun je jouw presentatie of pitch nog updaten want je zit niet aan versiebeheer vast.

Welke publicatie ga jij maken?

 • Whitepapers
 • Relatie magazine
 • Personeelsmagazine
 • Jaarverslagen
 • Event publicatie
 • Bedrijfsbrochure
 • Product brochure

Meer zien? Bekijk hier ons werk!

Starten met een online magazine?

Ben je nieuwsgierig geworden naar online magazines? Kijk voor meer informatie op de website van onze eigen magazine tool WP-Magazines. Of meld je  direct aan voor een demo account, na 30 dagen stopt deze automatisch.

IMG_7842

Hulp met redactie voeren?

Denk na over ijkpersonen, bladpijlers, invalshoeken en genres. Allemaal onderdelen die, wanneer ze los uitgewerkt worden, de basis voor je bladformule vormen. Wil je hulp bij het voeren van redactie voor je online magazine? Dat kan! Meld je aan voor onze redactie workshop of een van onze andere workshops en we helpen je.

Het is niet allemaal gesneden koek. Dat snappen wij ook. En soms heb je gewoon iemand nodig die je leert het mes vast te houden en er op de juiste manier mee te snijden. We helpen je graag tijdens onze Workshops & Masterclasses!
Workshops & Masterclasses