Meer online resultaat voor jouw bedrijf

Leestijd: 5,5 minuten

“Wat als je dit jaar maar één marketingactie zou mogen doen? Wat zou dat zijn?". Tonny en Martijn van het succesvolle IMU (Internet Marketing Unie) antwoorden daarop met een gratis marketing event voor 1800 mensen in het AFAS Circustheater in Den Haag. Een dag vol inspirerende cases, succesverhalen en handvatten voor ondernemers en marketeers die meer online resultaat willen creëren. Collega’s Maike en Rowan waren erbij en delen in dit blog een aantal tips en trucs voor meer online resultaat.

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Elke dag zien we honderden reclames, variërend van een logo op een productverpakking tot een daadwerkelijk reclamespotje. Per dag zie je als consument 3000 advertenties. Een enorme hoeveelheid! Omdat we door die grote hoeveelheid immuun worden voor reclame worden kwaliteit en relevantie steeds belangrijker dan kwantiteit. We willen niet meer alleen zichtbaar zijn maar ook echt impact maken.

Middels SEO (Search Engine Optimization) richt je je dan ook op internetgebruikers die bewust op zoek zijn naar het product of de dienst die jij aanbiedt. Tegenwoordig is ruim 70% van de zoektermen een ‘long-tail search term’, oftewel een zoekterm die meer weg heeft van een zin of vraag. Bijvoorbeeld ‘’Hoe bouw ik een goede website?” in plaats van ‘’website bouwen’’. Google beloont websites die duidelijke en relevante informatie geven en plaatst zelfs letterlijke stukjes tekst van zulke websites als eerste zoekresultaat.

Google wordt bovendien steeds intelligenter. SEO-trucjes die jaren gehanteerd werden, worden nu afgestraft door Google. Wil je hoog in de zoekresultaten komen, dan zul je de meest waardevolle speler voor de bezoeker moeten zijn. Zo wordt het bezoekersgedrag geanalyseerd en worden op basis van die gegevens de algoritmes van de zoekmachine aangepast. Belandt een bezoeker met een bepaalde zoekterm op een website maar verlaat hij die na een paar seconden weer? Dan is de website waarschijnlijk niet relevant. De zoekmachine leert en verbetert zichzelf continu.

TIPS:

 • Spreek en gebruik de taal van je doelgroep zodat zij jou goed kan vinden.
 • Verbind losse pagina’s van je website met elkaar middels interne links.
Artikel SEO tips-V2

2. Van bezoeker naar klant

98% van de bezoekers die jouw website (of webshop) voor het eerst bezoeken, zijn niet bereid om direct te kopen. Gemiddeld wordt er zelfs pas na het zevende contactmoment een aankoop gedaan. Om van een bezoeker een klant te maken, zul je daarom eerst waarde moeten creëren. Deel relevante informatie, geef de bezoeker gratis tips en verkoop pas daarna je product.

Een belangrijk verkoopargument is herkenning, hét synoniem voor marketing. De klant moet zich in jouw verhaal herkennen. Hoe je dit doet? Speel in op emotie want dit zet aan tot actie. Informatie zet aan tot analyse. Door de pijnpunten en angsten van je bezoeker te kennen, kunnen jouw bezoekers zich met jou identificeren. Angsten benoemen is vele malen sterker dan genot of plezier benoemen.

Een concreet voorbeeld tijdens een A/B-test van IMU:
Op de tekst “.. en voorkom dat je daalt in google” werd drie keer zoveel geklikt als op de tekst “.. en kom boven aan in Google”.

Een goede landingspagina is essentieel voor je conversie. Het is de pagina waar bezoekers op uitkomen via zoekmachinemarketing (SEO), affiliate campagnes en andere online-marketingactiviteiten. Deze pagina’s zitten echter vaak vol met ‘conversie-killers’, waardoor bezoekers toch afhaken. Dit kun je voorkomen door effectieve betaalpagina’s te maken voor de verkoop van je producten en kleine trucs toe te passen waarmee je betere resultaten behaalt.

TIPS:

 • Consistentie is het geheim! Zorg dat je al maar beter wordt in een ding.
 • Schrijf waardevolle en relevante content voor je website.
 • Beschrijf duidelijk wat je aanbod inhoudt.
 • Verban alle afleiding. Wil je een conversie? Haar alle ruis weg zoals een menubalk, footer, sidebanner, buttons naar onverige pagina’s. Zorg dat alles leidt naar dat ene doel.
 • Zorg ervoor dat de bezoeker gemakkelijk actie kan ondernemen, bijvoorbeeld door middel van een opvallende call-to-action button.
 • Voeg een progress bar (progressiebalk) toe. Van nature wil de mens een taak afmaken, dus een progressiebalk stimuleert het volbrengen van jouw verkoopproces.
 • Voeg een ‘attention grabber’ toe op het moment dat er een ‘exit intent’ bij de bezoeker lijkt te zijn. Je bezoeker raakt snel afgeleid, dus je moet hem herinneren aan het aanbod dat je doet als hij de intentie heeft af te haken.
 • Bewegende elementen op je pagina activeren het ‘reptielenbrein’, het mechanisme dat automatisch reageert op de prikkels die wij dagelijks meemaken. Zo blijft je bezoeker scherp en geïnteresseerd.
 • Speel in op emotie. Wat zijn de angsten of pijnpunten van je klant en hoe neemt jouw product of dienst deze angsten weg? Emotie zet aan tot actie. Informatie zet aan tot analyse.

3. Van klant naar topklant

Door middel van bijverkopen en upsells kun je je winstmarge verhogen. Voeg bijvoorbeeld een kassakoopje toe aan de laatste stap van het koopproces. Dit is vergelijkbaar met de producten die letterlijk bij de kassa van bijvoorbeeld een supermarkt liggen: “Ah, die pak ik er ook nog even bij!”. Omdat de bezoeker al een intentie tot kopen heeft, kan hij gemakkelijker verleid worden tot het kopen van meer producten. Heeft je klant een aankoop gedaan? Verleid hem met en upsell die past bij de aankoop en zorg dat er reden is om direct actie te ondernemen. Je kunt een upsell succesvol aanbieden door schaarste te creëren, een buitenkans of bonus aan te bieden. Op deze manier verleid je de klant om direct actie te ondernemen. Het helpt helemaal als je een afteller ziet. Via een one-click upsell is er geen nieuwe betaling nodig; bij akkoord wordt het bedrag automatisch geïncasseerd.

Toch kan er ook na een aankoop twijfel ontstaan. Vaak wanneer je een groot bedrag hebt uitgegeven. “Heb ik hier wel goed aan gedaan?”, vragen mensen zich snel af. Door ook na de aankoop testimonials toe te voegen, neem je deze emotie direct weg. Zorg er wel voor dat deze upsells relevant zijn. Ook is het hierdoor belangrijk je klant te feliciteren met hun aankoop in plaats van ze te bedanken. Je bevestigt hiermee dat ze een goede beslissing gemaakt hebben.

TIP:

 • Verhoog je omzet middels kassakoopjes. Het aankoopbedrag van een kassakoopje is altijd lager dan de oorspronkelijke aankoop en dus interessant.
 • Verhoog je omzet door een one-click upsell; een extra verkoop na de betaling, zodat dat er een nieuwe betaling voor nodig is. Een upsell heeft een hoger bedrag dan de oorspronkelijk aankoop.
 • Voeg na de aankoop testimonials toe om het gevoel van “Doe ik hier goed aan?” weg te nemen.
 • Feliciteer je klanten met hun aankoop in plaats van ze te bedanken.

4. Fans en ambassadeurs

In deze tijd van massaproductie heeft een klant niet snel een persoonlijke binding met een product, dus als je dat gevoel kunt creëren zal je klant zich bijzonder voelen. Volgens Kevin Kelly, hoofdredacteur van het Britse technologiemagazine Wired, is het belangrijk 1.000 echte fans te creëren. Zijn definitie van een echte fan is iemand die minimaal € 100 per jaar besteedt aan wat jij verkoopt. 1.000 fans x € 100 per jaar = € 100.000 inkomsten. Min enkele kosten is dit voor de meeste ondernemers voldoende om rond te komen. En het fijne: 1.000 echte fans creëren is te doen. Geef ze persoonlijke aandacht, extra’s zoals een limited editions van jouw product, etc. Fans zullen niet alleen alles van je willen kopen, maar zullen ook hun omgeving over jouw bedrijf en producten vertellen.

De kans is groot dat jouw fans graag andere gebruikers van jouw product willen helpen omdat ze er zelf zo enthousiast over zijn. Door het creëren van een community verbind je je klanten met elkaar en versterk je het groepsgevoel: we hebben allemaal eenzelfde doel en helpen elkaar dat doel te bereiken! Toen Rowan bij T-Mobile werkte, zag zij een duidelijke groei en groot enthousiasme in de Internet of Things (IoT) community. Allemaal techneuten die er onwijs veel plezier in hebben elkaar verder te helpen om ervoor te zorgen dat de techniekontwikkeling van IoT in een stroomversnelling komt. Daar hebben alle gebruikers immers baat bij. En als zij elkaar en de medewerkers van IoT T-Mobile in real life zagen tijdens zogenaamde ‘InstallFests’ werd het groepsgevoel nog meer versterkt.

We schreven eerder over het belang van ambassadeurs het artikel creëer ambasadeurs met emplyee engagement.

TIPS:

 • Streef naar 1.000 echte fans.
 • Creëer een community van fans en ambassadeurs.