Workation, remote of als digital nomad

Workation, remote werken, digital nomad. De termen vliegen je om de oren, als het niet op social media is, dan wel in mijn laatste blog. Nu online werken steeds makkelijker en toegankelijker is voor mensen in verschillende branches, wordt er vol gebruik van gemaakt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze vormen van online werken?

In deze blog neem ik je graag mee in de wereld van online werken, en dan vooral de verschillende termen die gehanteerd worden.

Remote werken

Laten we eerst kijken naar de meest algemene term: remote werken. Remote werken betekent letterlijk werken op afstand. Je hoeft dus niet op kantoor te werken, maar op een zelfgekozen andere locatie. In corona tijd waren de meeste van ons ook remote aan het werken, omdat we thuis aan de slag gingen. Remote werken is dus meer een parapluterm voor alle manieren van online werken die in deze blog besproken gaan worden.

Digital nomad lifestyle

Dan heb je ook nog een workation en de digital nomad lifestyle. Je denkt misschien dat dit hetzelfde is, gewoon twee verschillende termen voor hetzelfde begrip, maar er zit daadwerkelijk een verschil in. Zoals de term ‘digital nomad lifestyle’ al zegt, is het meer een levensstijl dan een vakantie. Digital nomads reizen meer rond en wisselen vaker van verblijfplaats, bestemming of land. Ze hebben misschien zelfs helemaal geen thuis(basis) en zijn fulltime aan het reizen. Ze onderhouden zichzelf door middel van flexibel online werken, vaak op freelance basis. 

Workation

Een workation is een stuk minder commitment dan een digital nomad lifestyle. Het gaat meer om een tijdelijke reis of trip, dan echt fulltime reizen. Zo kan een workation ook geregeld worden als je in loondienst bent bij een organisatie. Het gaat dus echt om het combineren van werk en vakantie, om dan te werken op het vakantieadres. 

In mijn vorige blog noemde ik al dat ik mezelf in het digital nomad hokje zou plaatsen; ik ben 6 maanden in Californië, ik werk flexibel en online aan freelance klussen, maar ik heb wel een thuisbasis in Californië. Een workation zou ik het dan ook weer niet noemen, daar is mijn reis echt te lang voor. Het is dus al lastig om mijn avontuur een label te geven, neem de termen vooral niet te serieus. Of het nu een workation is, of je gaat de digital nomad lifestyle leven, er gaat hoe dan ook een wereld voor je open. Omarm het avontuur en de kans om de wereld te zien in deze tijd waar werken makkelijk online kan. 

Als je benieuwd bent hoe mijn werkdag eruitziet, kijk dan vooral deze TikTok. 

@dutch.giraffe Manon werkt remote vanuit California! Wil je meer weten over haar avontuur? Lees haar blog op onze website! #dutchgiraffe #foryou #fyp #remote #remotework ♬ original sound – Ian Asher

In mijn september blog bespreek ik de struggle en realiteit van online werken. Daarbij ga ik tips en tricks bespreken om productief te blijven en het beste uit je tijd in het buitenland te halen terwijl je remote werkt.