Starten met bloggen? Gebruik deze 10 tips!

Leestijd: 4 minuten

Yes, leuk! Dit is mijn eerste artikel. Laat ik mij daarom even aan je voorstellen. Ik ben Kyo Schouw, 17 jaar en loop voor het eerst stage. Als marketingstagiaire mag ik vijf weken meekijken bij DutchGiraffe. Ik hou zelf niet zo van stilzitten en pak graag lekker door, zoals ze het hier omschrijven. Daarom wil ik in deze weken zoveel mogelijk leren over de rol van marketing binnen DutchGiraffe. Ik heb mij verdiept in al hun social media-uitingen maar ook alle social trends die er zijn. Ik heb veel blogs gelezen en vroeg mij tijdens het lezen van zo’n blog af, hoe begin je daar eigenlijk mee? Zijn er do’s en dont’s? Ik heb de beste tips uitgewerkt in deze top 10. Pak jij ze mee?

Waarom zou je gaan bloggen?

Ben je mijn leeftijd of gewoon jong van geest dan ken je vast wel de grote namen zoals Nikkie Tutorials of Beautygloss, celebraties die hun geld onder andere verdienen met bloggen. Even in het kort; een blog is een tekst of een artikel op een website die over verschillende onderwerpen kan gaan. De inhoud van een blog wordt content genoemd en een bericht een blogpost. De schrijver is helemaal vrij in het schrijven van een blog en mag zelf kiezen over welk onderwerp zij gaat schrijven, wanneer zij de blog gaat posten, waar zij de blog gaat posten en wie zij ermee wil bereiken. Zo kan een blog zowel dagelijks als wekelijks of maandelijks gepost worden. De blogs kunnen een persoonlijke inhoud hebben of over een algemeen onderwerp gaan. Als de blogs door veel mensen gelezen wordt kan er geld mee worden verdiend.

Ook in het bedrijfsleven kan bloggen een sterk marketininstrument zijn. Door blogs te plaatsen trek je meer verkeer naar je website. Daarnaast komen klanten meer over je te weten en gaan ze zich meer bij het bedrijf betrokken voelen. Het draagt bij aan de engagement, waar we eerder een artikel over schreven. Uiteindelijk zal het vertrouwen groeien en is de kans dat de klanten producten aanschaffen groter. Door het regelmatig plaatsen van een blog zullen klanten op de hoogte blijven van ontwikkelingen en zich wellicht inschrijven voor de nieuwsbrief. Het is dus ook als bedrijf erg interessant om je te richten op bloggen.

illustratie-bloggen

Iemand die met passie schrijft en het leuk vindt om ervaringen te delen zou erg geschikt zijn voor het blog vak. Doordat bloggers als Nikkie Tutorials en Beautygloss verhalen schrijven over hun passie en dit delen met de wereld zijn zij bekend geworden. Ik veronderstel niet dat je na deze tips direct hetzelfde inkomen hebt, maar het helpt je wel om te starten met schrijven!

Tip 1: Stel je doelgroep vast, bedenk wat je doel is en welke boodschap je wil overbrengen.

Het is belangrijk om je, voordat je een blog gaat schrijven, te bedenken voor wie je schrijft en waarover. Probeer een richtlijn aan te houden in je blog en hou in gedachten voor wie je aan het schrijven bent. Stem je tekst daarop af. Zo heb je de meeste kans op succes!

Tip 2: Richt je niet te veel op geld maar vooral op passie en plezier!

Het kost wat tijd om succesvol te worden met bloggen en er ook daadwerkelijk geld mee te verdienen om van rond te komen. Bedenk je dan dus ook goed waarom je ermee begonnen bent en heb geduld. Je zult er hard voor moeten werken maar houdt plezier en leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Tip 3: Doe onderzoek naar de bloggers op dit moment en maak je uniek.

Vandaag de dag is bloggen erg populair, er zijn dan ook veel bloggers die een groot bereik willen. Om succes te behalen moet je je dus van je concurrenten onderscheiden. Doe onderzoek naar welke blogs je concurrenten posten en probeer je te onderscheiden op een manier die bij jou past en herkenbaar is.

Tip 4: Vermijd lange lappen tekst en zorg ervoor dat je artikel interessant blijft.

Het is belangrijk om in je artikelen structuur aan te houden en te zorgen dat de lezer geïnteresseerd blijft. Het is dus verstandig om gebruik te maken van opvallende tussenkopjes en leg het accent op belangrijke informatie.

Tip 5: Zorg ervoor dat je netwerkt.

Maak contact met andere bloggers of andere mensen uit je omgeving, zo weten mensen wie je bent en kan je misschien nog wat van elkaar leren.

Tip 6: Stel kwantiteit boven kwaliteit.

Zet je perfectie aan de kant en post regelmatig. Liever niet helemaal perfect maar wel online.

Tip 7: Blijf leren en blijf je werk vernieuwen.

Zorg ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen zodat je blogs vernieuwend blijven. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar de trends en pas je blogs voortdurend hierop aan.

Tip 8: Schrijf over leuke onderwerpen en biedt meer dan 1 artikel aan.

Vraag jezelf af wat je zelf leuk zou vinden om te lezen en zorg er op die manier voor dat je content daarop is afgestemd en prettig leesbaar is. Stem je schrijfstijl af op je doelgroep. Daarnaast is het belangrijk om in je blog een link te plaatsen naar al eerder geschreven blogs. Zo zorg je ervoor dat de lezers ook geconfronteerd worden met je andere artikelen en ze die wellicht ook gaan lezen.

Tip 9: Laat je persoonlijkheid zien.

Persoonlijkheid kan ervoor zorgen dat je je onderscheid. Wat maakt jou, jou. Zorg dat je artikelen dit uitstralen. Door je lezers informeel en persoonlijk te benaderen zorg je ervoor dat ze zich betrokken voelen en sympathie voor je gaan ontwikkelen.

Tip 10: Leer omgaan met kritieken en sta open voor verbeterpunten.

Door je lezers te laten reageren en ook daadwerkelijk iets met hun meningen en commentaar doen zullen je blogs verbeteren.

Struikelblokken

Na het lezen denk je waarschijnlijk, bloggen, dat kan toch iedereen? Toch is het niet zo makkelijk als de meeste mensen denken en zijn er een aantal punten waarop mensen vastlopen. Zo begin je bijvoorbeeld met het schrijven van een blog maar ben je veel te perfectionistisch. Je bent al drie keer opnieuw begonnen en je bent nog steeds niet tevreden, herkenbaar? Voor mij wel! Laat dit perfectionisme los en laat je blog (ook al ben je nog niet helemaal tevreden) lezen aan anderen en luister naar hun reacties. Je zal zien dat je nieuwe inzichten en energie krijgt door de tips en dat je schrijfvertrouwen toeneemt.

Met deze 10 blogtips heb je een quickstart om te starten met schrijven. Daarna kun je jezelf alleen nog maar verder ontwikkelen. Wie weet leer je zo wat jou uniek maakt. Zoals de uitspraak van Deborah Petersen luidt: “Blogs can be an excellent self-study tool.” Zelfs Nikkie Tutorials en Beautygloss zijn ergens begonnen, dus ik zeg; Let’s go!