Webdesign in 2020 en daarna

Leestijd: 6 minuten

Ik werk bijna 2 jaar als UX & Visual designer bij DutchGiraffe. Sinds de opkomst van web design, bijna 30 jaar geleden, is het zichtbaar geëvolueerd. Ik vraag mij wel eens af wat dit voor de toekomst en voor mijn beroep betekend. Wat is de impact van alle technologische ontwikkelingen op web design? Het gaat hard. Kan een design agency, zoals wij, zich blijven doorontwikkelen om een consistent en innovatieve designervaringen te creëren? Ik denk het wel, lees maar mee.

Even terug. Begin jaren ’90 waren websites heel erg basic. De redenen hiervoor: weinig beschikbare tools en tergend langzame internetverbindingen. Ken je ze nog, die hoge pieptonen in je oor wanneer je wilde bellen? Met de komst van snellere internetverbindingen was er meer ruimte voor functies en features waarmee we de vorm en functie van websites wisten te combineren.

Alles is verbonden

Bijna iedereen is van internet afhankelijk, wie kan er nog zonder? Bedrijven en dienstverleners kijken hoe ze hun business naar een hoger niveau kunnen tillen met behulp van het internet.

Veel apparaten zijn verbonden met het internet en hebben de mogelijkheid om met elkaar en/of een app te verbinden. Een smart home is hier een voorbeeld van. Dit concept heet Internet of Things – het verbinden van apparaten met het internet – en kan toegepast worden op het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Op dit moment zijn er niet veel websites met IoT-integraties, maar een aantal voorbeelden zijn Google Home en Uber.

Door websites mee te nemen in het Internet of Things kan een vorm van ‘surround-sound’ verbonden ervaring opgezet worden: een continue interactie tussen technologie en toepassingen. Dit speelt een cruciale rol in het verhogen van ervaringen rondom web-ontwikkeling en het leveren van diensten.

dutchgiraffe_webdesignna2020_allesverbonden_googlehome

Persoonlijkere ervaringen

Vanaf volgend jaar zal er meer en meer focus komen op het creëren van een persoonlijke ervaring voor elke unieke gebruiker. Persoonlijke ervaringen betekent makkelijker en sneller informatie winnen. Denk bijvoorbeeld aan voice interfaces waar een gebruiker op een meer natuurlijker manier informatie kan zoeken en vinden door middel van een gesprek.

Voorbeelden die al worden toegepast zijn AI (artificial intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie) en chatbots; al laat de kwaliteit nog wel te wensen over. Er worden nog regelmatig incorrecte of irrelevante antwoorden gegeven door de chatbots. Desalniettemin blijft de technologie zich ontwikkelen en leren chatbots nu ook van niet-standaard handelingen. Ze zijn daardoor niet meer afhankelijk van een vooraf ingestelde set antwoorden. Dit betekent ook dat sommige chatbots meer taken kunnen uitvoeren dan enkel vragen beantwoorden; ze kunnen bijvoorbeeld een review plaatsen op sites als bol.com. Spraakinterfaces worden de komende vijf jaar door steeds meer gebruikers gebruikt als een natuurlijkere manier om de interactie aan te gaan met een device, programma of website.

Een andere manier om persoonlijke ervaringen te creëren is door het gebruik van een zogenaamde Single Page Application (SPA) op websites. Een SPA is een applicatie/site waarbij de pagina nooit in zijn geheel herlaadt; enkel deeltjes van de site worden geladen en getoond.

Standaard elementen zoals het logo, de navigatie en achtergrond veranderen niet en hoeven dus niet opnieuw geladen te worden. De gebruiker ervaart het op deze manier als één enkele pagina waarop alles gebeurt. De overige content is volledig op iedere unieke bezoeker afgestemd. Dit kan zijn aan de hand van bezoekerslocatie, de taal en welk device gebruikt wordt. Hoe slimmer een website wordt, hoe flexibeler. Door bezochte producten en pagina’s of door de bestelgeschiedenis uit je profiel wordt content getoond die voor jou relevant is. Hoe dat werkt? Een simpel voorbeeld: heb je een tandenborstel online gekocht? Dan is het relevant dat je er ook tandpasta bij wil, wat in hetzelfde bezoek direct getoond wordt. Nog een voorbeeld; je hebt online een deo gekocht? Na 3 á 4 weken krijg je hetzelfde product weer te zien op de homepage want dan zal je deo toch wel op zijn? De bezoeker wordt volledig geserveerd.

dutchgiraffe_webdesignna2020_ar

Kwalitatievere interactie

Rondom design van een website lag de focus afgelopen jaren op eenvoud, functionaliteit en prestatie. Dankzij nieuwe ontwikkelingen is er meer vrijheid voor het toevoegen van elementen en applicaties aan een website zonder dat de kwaliteit van de site minder wordt. Denk aan micro-interacties. Deze bestaan uit feedback op een handeling van de gebruiker, bijvoorbeeld een button die van kleur veranderd bij een hover. En visuele content die esthetisch aantrekkelijk is op ieder apparaat. Het oog wil tenslotte ook wat. De lezer wil content 24/7 kunnen bekijken op het apparaat wat ze op dat moment voor handen hebben.

dutchgiraffe_webdesignna2020_future

Verander de interface

Een optie voor meer kwalitatieve interactie is door de interface te veranderen met augmented reality, een voice- of spraakinterface of chat bots. Ga het gesprek aan met je bezoeker of laat je website dat doen!

Augmented Reality (AR) is een andere manier om de interface te veranderen en biedt de mogelijkheid om websites en realiteit met elkaar te verbinden. Met AR kunnen gebruikers door een winkelstraat lopen en op hun smartphone direct aanbiedingen krijgen van een winkel of de menukaart van een restaurant bekijken.

Zij hoeven hiervoor enkel hun mobiel te richten op de winkel of het restaurant. AR kan voor grootse veranderingen zorgen in web design: analisten voorspellen dat de AR/VR-markt een waarde zal hebben van €145 miljard tegen 2020.

Het design-beroep over 20 jaar…

Web design in de toekomst zal zonder twijfel verschillen van wat er vandaag de dag te zien is door de technologische ontwikkelingen in AR/VR, AI en web- en computerontwikkeling. Snellere en stabielere verbindingen bieden meer ruimte om te experimenteren en om andere methodes toe te passen om diensten te verkopen en gebruikers te overtuigen. De mogelijkheid om verschillende devices te verbinden maakt het bovendien mogelijk om een samenhangende infrastructuur op te zetten. Het onderzoeken en testen van natuurlijkere vormen van informatie zoeken, zoals conversational design, brengt nieuwe inzichten in hoe gebruikers, dienstverleners en bedrijven effectiever met elkaar kunnen communiceren. Zo kun je betere gebruikerservaringen creëren en de betrokkenheid van gebruikers vergroten.

Wat je nu al kunt doen? De algemenere trends toepassen; omarm connectiviteit en maak websites toekomstbestendig, focus op de persoonlijke gebruikerservaring en denk aan het verbeteren van de interactie tussen gebruiker en website.

AR/VR en AI vind ik te gek. Ik ga die uitdaging graag aan! Wil je meer weten of weten wat ik voor jouw nieuwe publicatie kan doen? Contact mij even dan denk ik gelijk met je mee!
Neem contact op

dutchgiraffe_webdesignna2020_vr