Tips en tricks voor digital nomads

Na ongeveer 3 maanden als digital nomad in Californië te zitten, heb ik al aardig wat ervaring rondom remote werken. Heb je geen idee waar ik het over heb, of wie ik ben? Mijn naam is Manon en ik ben de digital nomad van DutchGiraffe. Ik werk momenteel vanuit Californië. Wil je meer lezen over mijn huidige situatie? Lees dan mijn eerste blog waarin ik mezelf voorstel, of mijn tweede blog waarin ik uitleg wat het verschil is tussen een workaction, remote werken en de digital nomad lifestyle.

Struggles are inevitable, but suffering is optional

Het werken op afstand komt soms met aardig wat struggles kijken, zoals het omgaan met het tijdsverschil, het missen van collega’s, of het dealen met motivatie en productiviteit dipjes. Ik heb het allemaal meegemaakt en daarom deel ik graag mijn tips en tricks om je tijd als digital nomad succesvol te maken.

1. Lees je goed in

Naar welke stad of land je ook gaat, het is goed je in te lezen in de verschillen in cultuur, werkhouding, internetsnelheid en werklocaties. Bedenk ook waar je wilt gaan werken; is er een werkruimte in je Airbnb, hostel of hotel, of ga je aan de slag in een cafeetje of co-workingruimte? Ik heb zelf een werkplek in mijn Airbnb, maar mijn voorkeur gaat uit naar mijn vaste cafeetje. Het is een rustig plekje, gevonden via Google, om heerlijk mijn ochtend te besteden en samen met andere freelancers of studenten te knallen achter een laptop. 

2. Organiseer je to do’s 

Plan vooraf wat voor werk je gaat doen. Heb je al opdrachten geworven vóór je vertrek, of moet je dat tijdens je reis doen? Zorg in ieder geval voor een lijst met taken of to do’s om zeker te weten dat je jezelf zoet kan houden de eerste weken. Ik heb dit zelf gedaan door al mijn opdrachten, voor de volledige 6 maanden, al klaar te hebben staan. Hierdoor weet ik zeker dat ik altijd werk te doen heb en me geen zorgen hoef te maken over het werven van opdrachten vanaf deze afstand. 

3. Afleiding, motivatie en productiviteit 

Als je alleen maar voor jezelf werkt vanuit het buitenland is het gebrek aan motivatie en daardoor een gevoel van gebrek aan productiviteit geen verrassing. Op dat soort momenten zoek ik persoonlijk graag wat afleiding op. Ik werk niet voor niks in een klein lokaal cafeetje; er gebeurt van alles, er komen vaste klanten binnen, ik maak praatjes met mensen en de barista’s kennen mijn bestelling al uit hun hoofd. Ik voel me hier thuis en de afleiding gebruik is als inspiratiebron of om even mijn ogen af te kunnen schakelen van het scherm. 

4. Verstandig inpakken

Wat je wel en niet mee moet nemen om in het buitenland te werken is altijd een opgave. Ik werk graag met papieren to-do-lijstjes, gekleurde highlighters en post-its. Helaas is dat onmogelijk allemaal mee te nemen, vooral als je flexibele werkplekken hebt. Ik heb dus geleerd om alles digitaal en online te doen, waardoor ik alleen mijn laptop en internetverbinding nodig heb om aan de slag te kunnen gaan. 

5. Balans is key

Als digital nomad ben je niet alleen in het buitenland om in een cafeetje te werken, je bent er voornamelijk om op avontuur te gaan, te ontdekken en jezelf te ontwikkelen. Doe dit dan ook! Neem je tijd om te verkennen, een lijstje te maken met dingen die je wilt zien en doen in de omgeving. Connect ook vooral met de locals. Zo ben ik een vaste klant geworden in mijn cafeetje, wat me de kans geeft om mensen beter te leren kennen en zelfs vrienden te maken. Daardoor ben ik op mooie plekken geweest die Google me niet had kunnen tonen. 

6. Concentratie 

Last but not least, investeer in een goede noise cancelling koptelefoon. Misschien voor de hand liggend, maar je gaat zeker momenten meemaken waar je jezelf moet afzonderen, je wat lo-fi beats nodig hebt, of er gewoon te veel rumoer om je heen is.

Uiteindelijk moet je doen wat goed voelt voor jou, maar hopelijk heeft mijn ervaring je meer inzicht gegeven om het meeste te kunnen halen uit jouw digital nomad plannen. En daarbij ook meteen een kleine disclaimer, ik werk natuurlijk vanuit Amerika, een westers land. Het is dus voor mij makkelijk om soortgelijke locaties en omstandigheden te creëren die ik ook in Nederland zou kunnen vinden. Het is dus een ander verhaal als je bijvoorbeeld door Indonesië zou reizen. Lees je vooral goed in over de locatie waar je naartoe gaat. 

Volgende maand gaat mijn blog over of jij het in je hebt om een digital nomad te worden, en dat ook nog eens met een quiz om je te helpen je gedachten op een rijtje te zetten.