Het Groene Hart Ziekenhuis is al heel erg lang klant bij DutchGiraffe. De huisstijl van de website is inmiddels aangepast, en nu na meer dan 40 edities is het ook tijd om het ontwerp van de SCOOP, hét online magazine voor de werknemers, aan te passen. Een nieuw verfrissend ontwerp. Om ervoor te zorgen dat de SCOOP net zo goed, of misschien zelfs beter, in de smaak zal vallen bij de doelgroep is er een onderzoek opgezet. Stagiaire Keesie past verschillende methodes toe om erachter te komen wat de wensen en voorkeuren van de lezers zijn.

Culturalprobe_ghz

Het double diamond principe

Tijdens dit project maakt Keesie gebruik van het double diamond principe. Deze principe begint met een onderzoeksfase (discover), daarna kan een begin worden gemaakt aan de eerste ontwerpen (develop). Dan wordt er weer onderzoek gedaan, om alles te ‘finetunen’ (define), en wordt er afgesloten met de deliver fase waarin alles afgerond wordt opgeleverd aan de klant.

Keesie is dus begonnen een moodboard. Het is handig om alle grafische elementen die al gebruikt worden en vanuit de vernieuwde huisstijl moeten worden gehandhaafd op één plek te hebben. Dat geeft een goed overzicht  om met het ontwerp te beginnen.

Vanuit de analytics is er vervolgens per pagina gekeken naar aantal views en gemiddelde leestijd. Dit is belangrijk voor de opdrachtgever, maar ook voor ons als ontwerper(s). Misschien worden bepaalde pagina’s wel overgeslagen omdat ze niet aantrekkelijk zijn? Of omdat ze niet gebruiksvriendelijk zijn. Groene Hart Ziekenhuis heeft de cijfers aangeleverd en daar zijn grafieken van gemaakt. Zo is het precies te zien welke pagina’s het beste in de smaak vallen, en welke juist niet.

Na de deskresearch is Keesie op pad gegaan bij de opdrachtgever voor field research. Daar is Keesie begonnen met de ‘fly on the wall’ methode. Dit is een methode waarbij vooral geobserveerd wordt. Zo kreeg ze een rondleiding door het ziekenhuis. Tijdens de rondleiding heeft ze op een aantal dingen gelet. Als eerst de sfeer. Het Groene Hart Ziekenhuis is echt een heel erg ‘ons kent ons’. Een warme sfeer als je rondloopt. Je voelt de verbondenheid. Niet alleen tussen de werknemers, maar ook tussen de patiënten en de werknemers. Keesie heeft ook gelet op de werknemers die er rondlopen. Wat zijn ze aan het doen? Is er tijdens werktijd bijvoorbeeld tijd om de SCOOP te lezen? Het laatste waar ze op heeft gelet zijn de ontwerp elementen in het ziekenhuis. Hoe is de stijl daar? Welke kleuren worden veel gebruikt, en sluit dit aan op de website?

Cultural_probe_onderzoek

Cultural Probe

De tweede methode die is toegepast tijdens het doen van field research is een ‘Cultural Probe’. Dit is een creatieve manier van het verschaffen van informatie. Het is eigenlijk een creatieve versie van een enquête. Er worden vragen gesteld, maar er worden ook kleine opdrachtjes gegeven. Teken bijvoorbeeld de ideale situatie waarin jij de SCOOP zou willen lezen. Zo wordt de de doelgroep uitgedaagd om hun fantasie te gebruiken en daardoor komen er weer andere antwoorden dan bij een normale enquête. Keesie is in de personeelskantine gaan staan en heeft aan iedereen een cultural probe en een pen uitgedeeld. Tijdens hun pauze hebben ze het kunnen invullen, en daarna werden ze weer opgehaald.

De derde en laatste methode tijdens de field research is een bekende. Het afnemen van interviews. Een aantal werknemers zijn vragen gesteld over hoe de SCOOP nu in elkaar zit. Wat vinden juist leuk, en wat juist minder? Hoe vinden ze de verhouding tussen tekst en afbeeldingen op dit moment? Het waren vooral vragen over het ontwerp. De laatste vraag was weer een vraag om hun fantasie te prikkelen. “Als jij de SCOOP zou maken, welk item zou je dan toevoegen?” Alles om de betrokkenheid te vergroten vanuit inspiratie van de doelgroep.

Naar haar field research is Keesie alle informatie gaan verwerken. Hiervoor heeft ze weer 3 methodes gebruik. De eerste is een ‘persona’. Hierin wordt een realistische versie gemaakt van iemand die deel zou kunnen zijn van de doelgroep. Tijdens het maken van een persona leef je je in in de doelgroep. Ook tijdens het ontwerpen kan je hier nog op terug vallen. Je zorgt voor empathie tijdens het ontwerpen.

Customer journey

Daarna werd er ook een customer journey opgesteld. Dit helpt ook met het inleven tijdens het ontwerpen. Het is eigenlijk de route die de doelgroep aflegt vanaf het moment dat ze de SCOOP binnen krijgen tot het moment dat ze klaar zijn met lezen.

Voordat het ontwerp kan beginnen moet er nog een styleguide worden opgesteld. GHZ heeft natuurlijk al hun eigen stijlhandboek, en er is een moodboard gemaakt, maar om alles even samen te vatten is er een eigen styleguide gemaakt. Hierin staan alle kleuren die gebruikt kunnen worden, de lettertypes voor elke functie (titel, ondertitel, kopje, paragraaf, quote etc.). Er zijn ook alvast een aantal componenten uit het moodboard gehaald die vaker terug zullen komen.

Met al deze input kon er echt aan het ontwerp worden begonnen. Er zijn verschillende versies uitgewerkt van 5 verschillende pagina’s. Deze pagina’s werden getest door middel van een A/B-Test, waarbij de respondent de keuze krijgt uit 2 verschillende opties, en dan zijn of haar voorkeur moet aangeven.

Keesie heeft een creatieve sessie gehad met de doelgroep. Het was vooral de bedoeling dat de input ook daadwerkelijk vanuit hun kwam, maar er is wel een opzetje voor ze gemaakt. Zo had Keesie een wit frame, en een aantal zwarte elementen in een bestand gezet. Het was dan aan hun de taak om het witte frame zo logisch mogelijk in te vullen. Hier zaten verder geen eisen aan. Ze mochten alles gebruiken, en op elke mogelijke manier invullen. Door deze methode leer je de doelgroep echt kennen. Wat vinden zij ‘normaal’? Waar zijn ze aan gewend?

Volgende fase

Op dit moment is Keesie tijdens bezig met de volgende fase, het tweede ontwerp, waarin alle informatie uit de test en creatieve sessies weer mee worden genomen. We moeten nog even geduld hebben maar we gaan het resultaat zeker terug zien in de nieuwe editie van Scoop!