Edit je eigen bedrijfsvideo met deze vijf apps

Leestijd: 3 minuten

Het plaatsen van video’s is een goede manier om je klantbetrokkenheid op social media te vergroten. Video’s worden 20 keer vaker gedeeld dan andere type content. Door het plaatsen van een video stel je jezelf of je bedrijf open. Je laat zien wie je bent en uit welke personen jouw bedrijf bestaat. Je kunt kennis delen, vragen van je doelgroep beantwoorden of een kijkje achter de schermen geven met als doel een connectie te maken met je klant. Doordat de kijkers zich meer betrokken voelen zal het vertrouwen in het bedrijf en de mensen groeien. Dit klinkt vast als muziek in de oren maar toch is het niet zo eenvoudig als je denkt. Het filmen en bewerken van de video kost naast je creativiteit namelijk ook veel tijd en geld. Je moet dus echt investeren om te zorgen voor een goede video die jouw doelgroep aanspreekt.

We schreven eerder een artikel over betrokken klanten en wat dit voor jouw bedrijf kan betekenen. Lees dit artikel

Een video succesvol maken?
Er zijn een aantal belangrijke aspecten om een succesvolle video’s te maken, maar verreweg is je voorbereiding het allerbelangrijkste. Maak bijvoorbeeld een klein storyboard en denk goed na welke shots je het best kunt inzetten om je onderwerp spannend in beeld te brengen. Denken in sequenties, dit is het opdelen van een scene in meerdere shots, helpt je tijdens de montage om een sterk verhaal te vertellen.

Wek interesse
Zorg voor een opvallende titel die de mensen nieuwsgierig maakt, daarnaast kan een goede titel ook helpen met de conversie van je website. Heel belangrijk is ook het kiezen van een goede thumbnail, dit is het stilstaande beeld dat een kijker ziet voordat hij of zij op afspelen drukt.

Wees relevant
Vermeld geen overbodige informatie en blijf bij je onderwerp. Liever kort en krachtig dan langdradig en irrelevant. Met zo’n groot dagelijks aanbod aan video verlies je al snel de aandacht van je kijkers.

Wees een professional, net als je bedrijf.
Het is belangrijk dat de video’s van goede kwaliteit zijn en op een goede manier bewerkt worden. Het is tenslotte een onderdeel van je bedrijf en je wil zeker niet bekend staan om amateurisme. Denk er bijvoorbeeld aan om een korte cursus te volgen of om een cameraman in te huren.

Een video bewerken doe je zo:

Door je video’s te bewerken kun je je video’s na het opnemen nog optimaliseren. Je hoeft dus niet in één keer alles perfect te filmen want dat kun je later nog rechttrekken, hoe lekker is dat? Daarnaast kun je na het filmen je video verder optimaliseren door tekst of foto’s toe te voegen. Let er wel op dat het gebruik van foto’s in je video snel een amateuristische uitstraling kan geven. Om te zorgen dat de kijker niet direct zijn aandacht verliest kun je ook geluid toevoegen in de vorm van muziek of een voice over. Misschien wel de allerbelangrijkste tip, blijf kritisch! Een shot wat je bedacht hebt, maar in de montage niet werkt kun je echt het beste niet gebruiken.

Zin in een voorbeeld? Bekijk hier een video die we onlangs maakten voor onze eigen Hermit Gin stand. Van 10 minuten ruw beeld, naar ongeveer 30 seconden video.


De 5 beste video edit apps

Onze UX Designer Sarah de Jager  heeft voor jou de vijf beste apps verzameld die handig zijn bij het editen van een video.

*** 1. Adobe Premiere Pro CC
Adobe Premiere Pro CC is een betaalde app waarmee je videobestanden kunt bewerken. Het programma maakt deel uit van de Adobe Creative Cloud en wordt zowel door professionals als starters gebruikt. Adobe Premiere Pro CC is zowel door Macgebruikers als Windowsgebruikers te gebruiken.

* 2. Imovie
Imovie is een geschikte app voor Macgebruikers om video’s van hoge kwaliteit te bewerken. Imovie maakt deel uit van iLife. iLife is een pakket voor het bewerken en bewaren van digitale bestanden.

**3. Final Cut Pro X
Final Cut Pro is een betaalde app en alleen door Macgebruikers te gebruiken.

*4. Shotcut
Shotcut is een gratis platform voor het bewerken van video’s en is voor zowel windows als macgebruikers geschikt.

*5. Corel VideoStudio Ultimate 2019
Corel VideoStudio Ultimate 2019 is een gemakkelijke bewerkingsapp voor het Windowsplatform.

Het niveau van iedere app is aangegeven met een sterretje:
Prof niveau: ***
Semi-prof niveau: **
Basis niveau: *

Als je redelijk wat ervaring hebt met je video’s of al wat langer bezig bent raad ik aan om Adobe Premiere Pro CC te gebruiken. Adobe Premiere Pro CC is het beste bewerkingsprogramma. Je betaald een vast maandbedrag en is altijd up to date. Ga je net starten of ben je helemaal niet thuis in het editen begin dan met Imovie. Imovie is een simpele versie van Final Cut Pro en is gratis, je kunt zo zonder veel geld te investeren rustig beginnen. Voor alle apps geldt; bouw het rustig op en begin niet te moeilijk. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet kun je altijd instructievideo’s kijken op internet. Die helpen je goed verder als je even vastloopt.

Klaar om te starten? Kies vooraf welke boodschap je wil overbrengen in je video. Is deze meer zakelijk of persoonlijk gericht en hoe kun je de interesse van je doelgroep wekken? Ga rustig aan de slag en laat je kern zien in je video’s. Het is voor je klant altijd fijner om zaken te doen met een persoon dan met een gebouw. Door jezelf open op te stellen zal je zien dat je video’s beter ontvangen worden.

Hulp nodig met jouw bedrijfsvideo, zoek je specifiek advies of heb je interesse in een praktische training? Neem contact op met onze collega Takis. Hij heeft ruime ervaring met de productie van video, kan verhalen vertalen naar sterk beeld en traint organisaties om zelf aan de slag te gaan met video.
ja, ik wil meer weten over bedrijfsvideo's