10 jaar DutchGiraffe. Door focus hebben we kunnen groeien.

10 Jaar DutchGiraffe. Dat is wat we achter de rug hebben. Een rollercoaster aan mensen, klanten en projecten. Een nimmer aflatende stroom aan innovaties komt al 10 jaar lang ons kantoor in de CabFab binnen. En al 10 jaar lang kanaliseren we deze innovaties, sturen we bij en maken het voor iedereen toegankelijk.

Dit jaar vieren we dus ons 10-jarig jubileum. En wanneer je een jubileum viert, sta je meestal even stil. Dan sta je even stil bij wat er allemaal de revue gepasseerd is. Hoe we zijn begonnen en via welke wegen we uitgekomen zijn bij waar we nu zijn. Here we go!

We leverden een SaaS product terwijl Adobe nog dvd’s verkocht.

Aan het begin van ons giraffe avontuur hadden we eigenlijk maar 1 doel: licenties verkopen. Licenties van de publishing software MagStream. MagStream was in die tijd zijn tijd ver vooruit. Het was in publishing land een van de eerste SaaS oplossingen. Dus online inloggen en daar de software gebruiken. En terwijl Adobe nog steeds zijn best deed dvd’s met haar producten aan de man te brengen, stuurden wij aan onze klanten emails met inloggegevens. En dat ging helemaal niet altijd vanzelf. Opmerkingen & vragen als ‘Flash? Draait dat wel bij mij?’, ‘Nee, dat mogen we van onze IT-afdeling niet gebruiken…’ en ‘Kunnen we dat ook printen?’ passeerden met enige regelmaat de revue.

Met een heldere focus konden we groeien en innoveren

Gelukkig zijn we in staat geweest te focussen en door te pakken. Na 12 maanden hard werken stonden er zowaar 40 licenties op de lat. 40 Klanten die vertrouwen hadden in de startup DutchGiraffe. 40 Bedrijven die vol goeie moed in de wereld van online publishing stapten en de eerste echte digitale magazines online zetten. Al snel na onze start zijn we begonnen me het uitbreiden van ons team. De eerste designers kwamen erbij, gevolgd door developers en later account- en project managers. Iedereen met een duidelijk taak en met één doel voor ogen: De beste te worden in de wereld van online publishing. En door dat ene doel voor ogen te houden kun je je efficiëntie behouden. Ik leg het even uit:

Focus is ontzettend belangrijk voor je efficiëntie.

Door te focussen op één ding tegelijk kun je maximaal efficient werken. Sommige zweren erbij dat ze supergoed kunnen schakelen tussen werkzaamheden of iets anders wat hun aandacht vraagt. Het zal je misschien niet ontgaan dat juist deze mensen veel werken, meer uren draaien en vaak ’s avonds nog wat laatste emails de deur uit sturen. En daar is een reden voor. Bekijk even onderstaande grafiek.

Het belang van focus dutchgiraffe

Deze grafiek komt voorbij in onze workshop ‘Introductie Agile & Scrum‘. Het toont de inefficiëntie van het werken aan meerdere projecten tegelijk. Maar je kunt dit natuurlijk ook toepassen op het effect van het continue wisselen tussen werkzaamheden en het verdelen van je aandacht door de dag heen. Het is bijna schokkend te zien wat er met je efficiëntie gebeurt wanneer je niet focust.

Onderzoek van de BBC op de impact van email en telefoon

“Those distracted by incoming email and phone calls saw a 10-point fall in their IQ – more
than twice that found in studies of the impact of smoking marijuana”

Hernieuwde inzichten leiden tot minder maar beter

We hebben in de afgelopen jaren veel gedaan. Gewerkt met QR-codes op producten, bluetooth beacons, de ontwikkeling van apps en nog veel meer; zelfs de productie van gedrukte tijdschriften hebben we gedaan. Dit jaar hebben we door hernieuwde inzichten onze richtig aangepast, een visie ontwikkeld en alle werkzaamheden gebundeld onder een 4-tal expertises. Focus dus. Minder, maar beter. Less is more. Je kent het wel.

Ook op het gebied van online magazines richten we ons op de doorontwikkeling van ons op WordPress gebaseerde publishing platform WP-Magazines. Hierover, en de WordPress ontwikkeling Gutenberg, schreven collega’s Maurien en Tobias een interessant artikel.

Wat nu?

We gaan lekker door met wat we aan het doen zijn. Op 1 november vieren we ons 10-jarig bestaan. En daar hebben we hartstikke veel zin in! We hebben leuke en interessante sprekers die met het onderwerp focuspunt inzicht gaan geven in het belang hiervan en wat het ze gebracht heeft. Ook heffen we het glas met Willy Mooren en zijn geliefde eigen Hermit Gin. En vooruit. Misschien onthullen we wel wat nieuws. Een WP-Magazines 3.0 bijvoorbeeld. Kan zomaar :-).

 

Psst… Nog even over die gin. Dat stoken doe je dus zo: